Prosty barszcz czerwony: oryginalny przepis

Prosty barszcz czerwony: oryginalny przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Barszcz czerwony według tego przepisu gotuje się dość szybko.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Ten prosty w przygotowaniu barszcz czerwony doskonale pasuje do paluszków ptysiowych, krokietów lub pasztecików. Jego zrobienie nie zajmie wiele czasu.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obrane buraki pokrój na cząstki, cebulę na piórka.

  • Przełóż do garnka, w którym będziesz gotować barszcz, posyp je solą i pieprzem.

  • Przykryj przykrywką i mocno całością potrząśnij - tak, by sól i cukier dotarły do każdej cząstki buraka.

  • Warzywa zostaw na noc. W ten sposób powstanie zakwas na barszcz czerwony. (Więcej na ten temat możesz przeczytać tutaj.)

  • Następnego dnia zalej buraki wodą, dodaj włoszczyznę i ewentualnie jakieś mięso rosołowe, gotuj do miękkości buraków.

  • Dodaj przyprawy, jeśli barszcz wydaje ci się zbyt słodki  dokwaś go octem.

Ocena: 2,5