Pyszny i zdrowy sok z aronii zrobisz bez dodatku cukru i gotowania. Tylko owoce i nic więcej

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Owoce aronii są pełne zdrowia i świetnie sprawdzają się w domowych przetworach. Można robić z nich dżemy i konfitury, nalewki i wina lub ususzyć. Największą popularnością cieszą się przepisy na domowe soki z aronii. W tym roku warto przygotować wyśmienity i zdrowy sok z tych owoców bez cukru, gotowania i pasteryzacji. Wystarczy zastosować się do jednej porady, aby go przygotować.
Czy sok z aronii jest zdrowy?
Owoce aronii od lat cenione są za wysoką zawartość witamin, minerałów i substancji odżywczych. Prozdrowotne właściwości ma także sok z aronii. Korzystnie wpływa na cały organizm, więc warto pić go regularnie. Sok z aronii przygotowany według tego przepisu nie wymaga gotowania i pasteryzowania, więc zachowuje wszystkie swoje właściwości i składniki odżywcze.
- Bogactwo antyoksydantów – aronia jest jednym z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki przyczyniające się do rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i nowotwory.
- Wzmacnianie odporności – sok z aronii zawiera witaminę C i wiele innych składników, które wspierają układ odpornościowy i pomagają zwalczać infekcje.
- Regulacja cukru – sok z aronii może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą typu 2 lub insulinoopornością.
- Wspomaganie układu sercowo-naczyniowego – sok z aronii jest pomocny w obniżeniu ciśnienia krwi, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i reguluje poziom złego cholesterolu LDL.
- Działanie przeciwzapalne – sok z owoców aronii ma właściwości przeciwzapalne i pomaga je złagodzić.
- Poprawa wzroku – sok z aronii chroni wzrok przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki i promieniowanie UV, zapobiega chorobom oczu, takim jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej.
- Działanie detoksykacyjne – aronia i sok z jej owoców wspomagają procesy detoksykacji organizmu, pomagają usunąć toksyny i szkodliwe substancje.
Jak zrobić sok z aronii bez dodatku cukru i gotowania?
Wbrew pozorom przygotowanie butelki pysznego i pełnego zdrowia soku z aronii nie jest trudne. Na liście niezbędnych produktów znalazł się tylko jeden składnik, czyli owoce aronii. Sezon na te zdrowe owoce potrwa aż do października, dlatego warto skorzystać z tego przepisu i przygotować wyśmienity sok bez cukru i gotowania.
W tym przepisie na sok z aronii na liście składników nie ma ani białego cukru czy jego zamiennika. Owoców nie trzeba też gotować, ale trzeba je odpowiednio przygotować. Świeżą aronię należy przebrać, usunąć szypułki, umyć i osuszyć. Następnie owoce pakuje się do torebek lub pojemników i wstawia się do zamrażarki na trzy dni. To kluczowa czynność, dzięki której owoce stracą cierpki smak, staną się miękkie i bardziej soczyste.
Jak zrobić surowy sok z aronii bez gotowania, cukru i pasteryzacji? W tym przepisie soku z tych zdrowych owoców nie trzeba dosładzać, gotować czy nawet pasteryzować. To świeży sok, który można pić od razu po przygotowaniu.
- 1. krok – przygotowanie aronii i zamrożenie owoców na 3 dni
- 2. krok – rozmrożenie aronii
- 3. krok – zmiksowanie aronii
- 4. krok – przetarcie owoców aronii przez drobne sitko
- 5. krok – przelanie soku do słoików lub butelek
Jak wykorzystać sok z aronii?
Pyszny i zdrowy sok z owoców aronii przygotowany według przepisu, który nie wymaga gotowania i pasteryzowania, to doskonałe uzupełnienie diety. Najlepiej smakuje po rozcieńczeniu z wodą mineralną. Można go też dodawać do herbaty, owsianki oraz koktajli i smoothie. Sprawdzi się jako dodatek do deserów. Podkręci ich smak i doda pięknego koloru. Sok z aronii może być składnikiem marynat do mięs, które nadadzą kruchość i ciekawego smaku.
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałych owoców aronii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce aronii przebrać, umyć i osuszyć. Usunąć szypułki.
- Przełożyć do torebek lub pojemników do zamrażania. Wstawić do zamrażarki na 3 dni.
- Po tym czasie wyjąć aronię z zamrażarki i odstawić do rozmrożenia.
- Aronię przełożyć do misy robota planetarnego lub miksera. Miksować, aż się rozpadną i powstanie gęsta masa.
- Owoce dokładnie przetrzeć przez sitko wyłożone gazą za pomocą łyżki i umieszczone nad miską.
- Sok przelać do czystego słoika lub butelki. Zakręcić i wstawić do lodówki.
- Pić rozcieńczony wodą i spożyć w ciągu doby.