Do owsianki dodaję tę konfiturę. Z tym dodatkiem śniadanie smakuje pysznie i jest mega zdrowe
Dieta wegetariańska
Mnóstwo osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez miseczki pysznej i zdrowej owsianki. Klasyczne płatki owsiane na mleku warto wzbogacać różnymi dodatkami, aby śniadania nie były monotonne. Kiedy pogoda nie rozpieszcza, doskonałym składnikiem jest konfitura z aronii. Poznajcie prosty i szybki przepis na pełną zdrowia owsiankę, której smak podkręca konfitura aroniowa.
Co można zrobić z aronią?
Aronia to jedna z najzdrowszych roślin, której owoce bogate są w wiele prozdrowotnych składników odżywczych. To dobre źródło przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za wiele chorób. Owoce aronii pozytywnie wpływają na układ krwionośny, wzrok i odporność. Aronia jest skarbnicą witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, C i E oraz żelazo, wapń, molibden, miedź, jod, bor i mangan.
Owoce aronii można jeść na surowo, ale ze względu na cierpki smak nie każdemu przypadną do gustu. Aronia jest doskonałym owocem, z którego można przyrządzić różne domowe przetwory. W sieci krąży mnóstwo przepisów na dżemy z aronii, nalewki, soki czy syropy aroniowe. Idealnie sprawdzi się do przygotowania słoiczków z pyszną domową konfiturą, którą można wykorzystać jako dodatek do chleba czy placków. Sprawdzi się też jako składnik owsianki, na którą przepis znajdziecie poniżej.
Owsianka z aronią – składniki
Do przyrządzenia pysznego i pełnego zdrowia śniadania w postaci owsianki potrzebnych jest kilka łatwo dostępnych składników. Lista niezbędnych produktów obejmuje łatwo dostępne artykuły spożywcze, które można kupić przez cały rok. Konfitura z aronii jest do kupienia w wielu sklepach, ale w sezonie na przetwory można zrobić ją w domu i mieć pod ręką na jesieni i w zimie.
Z czego więc zrobić smaczną i zdrową owsiankę, która zachwyci smakiem i doda energii na cały poranek? Do przyrządzenia dwóch porcji potrzebne są takie produkty jak:
- płatki owsiane
- mleko – krowie lub roślinne
- miód
- szczypta soli
- dodatki – konfitura z aronii, płatki migdałowe, nasiona chia
Jak zrobić owsiankę z aronią?
Wyśmienita owsianka z dodatkiem konfitury aroniowej to świetny pomysł na śniadanie. Przepis na to zdrowe danie nie jest trudny i nie zajmuje tak dużo czasu. Owsianka jest gotowa w niecałe 10 minut. Owsiankę z aronią warto częściej jeść jesienią i zimą, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienia i infekcje. Ma nie tylko pyszny smak, ale i pomaga zbudować odporność.
Jak robi się domową owsiankę podkręconą konfiturą z aronii? Z tym przepisem jest to błyskawiczne, łatwe i przyjemne. Wrażenia smakowe są obłędne. Ta znakomita owsianka dodaje energii i zapewnia dobry nastrój.
- 1. krok – ugotowanie płatków owsianych na mleku i wymieszanie ich miodem oraz płatkami migdałowymi
- 2. krok – przełożenie owsianki do miseczek
- 3. krok – udekorowanie owsianki konfiturą z aronii i posypanie nasionami chia
SKŁADNIKI
- 400 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 100 g płatków owsianych
- 2 łyżki posiekanych płatków migdałowych
- 2 łyżki konfitury z aronii
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka nasion chia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane i szczyptę soli przesypać do rondelka i zalać mlekiem. Podgrzewać i mieszać. Kiedy zaczną się gotować, rondelek zestawić z ognia.
- Dodać miód i wsypać płatki migdałowe. Wymieszać.
- Przełożyć do miseczek. Wierzch udekorować konfiturą z aronii i posypać nasionami chia.
- Podawać od razu na śniadanie.