Do owsianki dodaję tę konfiturę. Z tym dodatkiem śniadanie smakuje pysznie i jest mega zdrowe

owsianka z konfiturą z aronii
Autor: Shutterstock Pyszne i zdrowe śniadanie w 5 minut? Zamiast smarować chleb, konfiturę z aronii dodaj do owsianki.
łatwy
5 min
2

Dieta wegetariańska

Mnóstwo osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez miseczki pysznej i zdrowej owsianki. Klasyczne płatki owsiane na mleku warto wzbogacać różnymi dodatkami, aby śniadania nie były monotonne. Kiedy pogoda nie rozpieszcza, doskonałym składnikiem jest konfitura z aronii. Poznajcie prosty i szybki przepis na pełną zdrowia owsiankę, której smak podkręca konfitura aroniowa.

Co można zrobić z aronią?

Aronia to jedna z najzdrowszych roślin, której owoce bogate są w wiele prozdrowotnych składników odżywczych. To dobre źródło przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za wiele chorób. Owoce aronii pozytywnie wpływają na układ krwionośny, wzrok i odporność. Aronia jest skarbnicą witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, C i E oraz żelazo, wapń, molibden, miedź, jod, bor i mangan.

Owoce aronii można jeść na surowo, ale ze względu na cierpki smak nie każdemu przypadną do gustu. Aronia jest doskonałym owocem, z którego można przyrządzić różne domowe przetwory. W sieci krąży mnóstwo przepisów na dżemy z aronii, nalewki, soki czy syropy aroniowe. Idealnie sprawdzi się do przygotowania słoiczków z pyszną domową konfiturą, którą można wykorzystać jako dodatek do chleba czy placków. Sprawdzi się też jako składnik owsianki, na którą przepis znajdziecie poniżej.

Owsianka z aronią – składniki

Do przyrządzenia pysznego i pełnego zdrowia śniadania w postaci owsianki potrzebnych jest kilka łatwo dostępnych składników. Lista niezbędnych produktów obejmuje łatwo dostępne artykuły spożywcze, które można kupić przez cały rok. Konfitura z aronii jest do kupienia w wielu sklepach, ale w sezonie na przetwory można zrobić ją w domu i mieć pod ręką na jesieni i w zimie.

Z czego więc zrobić smaczną i zdrową owsiankę, która zachwyci smakiem i doda energii na cały poranek? Do przyrządzenia dwóch porcji potrzebne są takie produkty jak:

  • płatki owsiane
  • mleko – krowie lub roślinne
  • miód
  • szczypta soli
  • dodatki – konfitura z aronii, płatki migdałowe, nasiona chia

Jak zrobić owsiankę z aronią?

Wyśmienita owsianka z dodatkiem konfitury aroniowej to świetny pomysł na śniadanie. Przepis na to zdrowe danie nie jest trudny i nie zajmuje tak dużo czasu. Owsianka jest gotowa w niecałe 10 minut. Owsiankę z aronią warto częściej jeść jesienią i zimą, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienia i infekcje. Ma nie tylko pyszny smak, ale i pomaga zbudować odporność.

Jak robi się domową owsiankę podkręconą konfiturą z aronii? Z tym przepisem jest to błyskawiczne, łatwe i przyjemne. Wrażenia smakowe są obłędne. Ta znakomita owsianka dodaje energii i zapewnia dobry nastrój.

  • 1. krok – ugotowanie płatków owsianych na mleku i wymieszanie ich miodem oraz płatkami migdałowymi
  • 2. krok – przełożenie owsianki do miseczek
  • 3. krok – udekorowanie owsianki konfiturą z aronii i posypanie nasionami chia

SKŁADNIKI

  • 400 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 100 g płatków owsianych
  • 2 łyżki posiekanych płatków migdałowych
  • 2 łyżki konfitury z aronii
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka nasion chia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane i szczyptę soli przesypać do rondelka i zalać mlekiem. Podgrzewać i mieszać. Kiedy zaczną się gotować, rondelek zestawić z ognia.
  • Dodać miód i wsypać płatki migdałowe. Wymieszać.
  • Przełożyć do miseczek. Wierzch udekorować konfiturą z aronii i posypać nasionami chia.
  • Podawać od razu na śniadanie.
Beszamel: Aronia
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej