Pasta z wędzonym pstrągiem. Szybki przepis na pyszne kanapki w 10 minut
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Z czym zjeść wędzonego pstrąga? Najlepszą odpowiedzią na to pytanie jest pasta z dodatkiem tej pysznej i zdrowej ryby. Dzięki dodatkowi warzyw jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Jest łatwa i szybka do samodzielnego przygotowania. Świetnie smakuje z pieczywem o każdej porze dania. Zobaczcie, jak zrobić pyszną pastę z wędzonym pstrągiem, która zaskoczy smakiem i łatwością przygotowania.
Czy pstrąg wędzony jest zdrowy?
Pstrąg wędzony należy do zdrowych i pysznych ryb słodkowodnych. Warto wprowadzić go do diety, ponieważ zawiera wiele cennych składników odżywczych. Jest bogaty w kwasy omega-3 oraz omega-6. Pstrąg wędzony jest także skarbnicą witamin jak A, D, E i z grupy B.
Pasta z wędzonym pstrągiem – składniki
Na liście składników, które niezbędne są do przyrządzenia domowej pasty z tą pyszną i zdrową wędzona rybą, znalazły się łatwo dostępne produkty. Są w sklepach bez względu na porę roku. Do przyrządzenia smakowitej pasty do chleba wykorzystuje się nie tylko rybę. Smarowidło wzbogacają warzywa i kilka dodatków, które podkręcają jego smak.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić pyszną domową pastę z wędzonym pstrągiem? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- wędzony pstrąg
- ciecierzyca
- seler naciowy
- ogórek konserwowy
- siemię lniane
- majonez lub jogurt grecki
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić pastę z wędzonym pstrągiem?
Przepis na ten smakowity dodatek do chleba z wędzoną rybą w roli głównej nie jest skomplikowany. Wystarczy kilka minut wolnego czasu, aby zrobić pyszną pastę z wędzonym pstrągiem. Efekt smakowy jest po prostu obłędny i każdy, kto spróbuje kanapek z tym rybnym smarowidłem, będzie pod wielkim wrażeniem.
Pyszną domową pastę z wędzonym pstrągiem bez wyrzutów sumienia można jeść na diecie. Wystarczy zamienić majonez na gęsty jogurt grecki, a wartość kaloryczna znacznie się zmniejszy. Rybne smarowidło jest także polecane osobom zmagającym się z cukrzycą, ponieważ ma niski indeks glikemiczny.
Jak więc przygotować domową pastę kanapkową z wędzonym pstrągiem? Dzięki temu, że przepis został podzielony na poszczególne czynności, zrobienie rybnego smarowidła do chleba jest banalnie łatwe i błyskawiczne.
- 1. krok – pokrojenie w drobną kostkę selera naciowego i ogórka konserwowego
- 2. krok – wymieszanie warzyw z rozdrobnionym pstrągiem wędzonym i pozostałymi składnikami
- 3. krok – doprawienie pasty z wędzonym pstrągiem
SKŁADNIKI
- 50 g wędzonego pstrąga
- 50 g ciecierzycy w zalewie
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 ogórek konserwowy
- 1 łyżka majonezu light lub jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Seler pozbawić włókien i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski i dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka konserwowego. Wymieszać.
- Dodać pozbawioną ości i skóry oraz rozdrobnioną wędzoną rybę, ciecierzycę i siemię lniane. Wymieszać.
- Dodać majonez lub jogurt grecki i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
- Podawać z pieczywem lub jako wytrawną przekąskę.