Pasta z wędzonym pstrągiem. Szybki przepis na pyszne kanapki w 10 minut

pasta z wędzonym pstrągiem
Autor: Shutterstock Pasta z wędzonym pstrągiem to proste i szybkie smarowidło do chleba.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Z czym zjeść wędzonego pstrąga? Najlepszą odpowiedzią na to pytanie jest pasta z dodatkiem tej pysznej i zdrowej ryby. Dzięki dodatkowi warzyw jest prawdziwą skarbnicą zdrowia. Jest łatwa i szybka do samodzielnego przygotowania. Świetnie smakuje z pieczywem o każdej porze dania. Zobaczcie, jak zrobić pyszną pastę z wędzonym pstrągiem, która zaskoczy smakiem i łatwością przygotowania.

Czy pstrąg wędzony jest zdrowy?

Pstrąg wędzony należy do zdrowych i pysznych ryb słodkowodnych. Warto wprowadzić go do diety, ponieważ zawiera wiele cennych składników odżywczych. Jest bogaty w kwasy omega-3 oraz omega-6. Pstrąg wędzony jest także skarbnicą witamin jak A, D, E i z grupy B.

Pasta z wędzonym pstrągiem – składniki

Na liście składników, które niezbędne są do przyrządzenia domowej pasty z tą pyszną i zdrową wędzona rybą, znalazły się łatwo dostępne produkty. Są w sklepach bez względu na porę roku. Do przyrządzenia smakowitej pasty do chleba wykorzystuje się nie tylko rybę. Smarowidło wzbogacają warzywa i kilka dodatków, które podkręcają jego smak.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić pyszną domową pastę z wędzonym pstrągiem? Lista składników obejmuje takie produkty jak:

  • wędzony pstrąg
  • ciecierzyca
  • seler naciowy
  • ogórek konserwowy
  • siemię lniane
  • majonez lub jogurt grecki
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić pastę z wędzonym pstrągiem?

Przepis na ten smakowity dodatek do chleba z wędzoną rybą w roli głównej nie jest skomplikowany. Wystarczy kilka minut wolnego czasu, aby zrobić pyszną pastę z wędzonym pstrągiem. Efekt smakowy jest po prostu obłędny i każdy, kto spróbuje kanapek z tym rybnym smarowidłem, będzie pod wielkim wrażeniem.

Pyszną domową pastę z wędzonym pstrągiem bez wyrzutów sumienia można jeść na diecie. Wystarczy zamienić majonez na gęsty jogurt grecki, a wartość kaloryczna znacznie się zmniejszy. Rybne smarowidło jest także polecane osobom zmagającym się z cukrzycą, ponieważ ma niski indeks glikemiczny.

Jak więc przygotować domową pastę kanapkową z wędzonym pstrągiem? Dzięki temu, że przepis został podzielony na poszczególne czynności, zrobienie rybnego smarowidła do chleba jest banalnie łatwe i błyskawiczne.

  • 1. krok – pokrojenie w drobną kostkę selera naciowego i ogórka konserwowego
  • 2. krok – wymieszanie warzyw z rozdrobnionym pstrągiem wędzonym i pozostałymi składnikami
  • 3. krok – doprawienie pasty z wędzonym pstrągiem

SKŁADNIKI

  • 50 g wędzonego pstrąga
  • 50 g ciecierzycy w zalewie
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 łyżka majonezu light lub jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Seler pozbawić włókien i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski i dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka konserwowego. Wymieszać.
  • Dodać pozbawioną ości i skóry oraz rozdrobnioną wędzoną rybę, ciecierzycę i siemię lniane. Wymieszać.
  • Dodać majonez lub jogurt grecki i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  • Podawać z pieczywem lub jako wytrawną przekąskę.
Pstrąg właściwości odżywcze - dlaczego warto jeść pstrąga?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej