Świąteczny bigos - przepis na tradycyjny bigos na święta

2023-11-28
Matka i syn gotują
Świąteczny bigos - przepis na tradycyjny bigos na święta
Autor: Shutterstock Świąteczny bigos warto przygotować wcześniej i zamrozić - będzie jeszcze lepszy.
średni
90 min
4

Bigos to danie tradycyjne - gości na stole z okazji świąt i większych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga czasu, bigos wielokrotnie podgrzewany i schładzany nabiera smaku. Przepis na bigos świąteczny w każdym domu jest  chyba nieco inny, ale pewne zasady przygotowania tej  polskiej potrawy  są wspólne - warto je poznać, a potem znaleźć własny sekretny składnik, który uczyni wasz bigos wyjątkowym.

Jaka kapusta na bigos?

Bigos może się składać z kapusty kwaszonej i świeżej (białej) w różnych proporcjach. Można go też ugotować tylko z kapusty kwaszonej lub wyłącznie ze świeżej. Jeśli gotujemy bigos z obu rodzajów kapusty, można je od razu wymieszać albo – lepiej – gotować każdą z nich osobno. Ja lubię bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, jednak wtedy trzeba zadbać o jej jakość - powinna być średnio ukiszona, czyli niezbyt kwaśna i nie za słona.

Jak poradzić sobie ze zbyt kwaśną kapustą?

Jeśli nie masz wyboru i jedyna kapusta, jaką możesz kupić jest bardzo kwaśna, przede wszystkim wypłucz ją w zimnej wodzie i dobrze odciśnij.  Co prawda utracisz w ten sposób sporo cennych składników, ale bigos będzie smaczniejszy. Gdy kapusta jest średnio kwaśna, można zredukować ten smak dodając do bigosu suszone śliwki kalifornijskie (są bardziej słodkie niż nasze śliwki i rozpadną się podczas gotowania) zamiennie z powidłami, można też dodać do bigosu garść lub dwie rodzynek i dolać półsłodkiego wina (zamiast  tradycyjnego wytrawnego).

Jakie mięso dodać do bigosu?

Niezbędnym składnikiem bigosu jest mięso – potrzeba go co najmniej 1 kg  na 1 i 1/2 kg kapusty. Ważna jest różnorodność – dobrze jest dodać wieprzowinę i wołowinę, drób, a jeśli mamy okazję - także dziczyznę oraz wędzony boczek i kiełbasę dobrej jakości, które dodadzą bigosowi nie tylko smaku, ale aromatu.

Polecamy:

Babciny bigos: przepis na klasyczne danie kuchni polskiej

Bigos szlachecki według Magdy Gessler: przepis idealny na święta i nie tylko!

Kiedy zrobić bigos, żeby był dobry na Wigilię i Boże Narodzenie?

Jaka kapusta jest najlepsza na bigos?

Bigos ze śliwkami: przepis Macieja Kuronia

Zajrzyj do naszej galerii pod materiałem wideo i zobacz rozmaite przepisy na domowy bigos

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę kiszoną pokroić na mniejsze kawałki (5-7 cm) - jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać na sicie.
  • Białą kapustę poszatkować na kawałki podobnej wielkości.
  • Cebule pokroić w półplasterki.
  • Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w półplasterki. Obsmażyć z połową cebuli, aż do zezłocenia cebuli.
  • Grzyby namoczyć na kilka godzin, następnie obgotować w wodzie w której się moczyły. Po wystudzeniu  pokroić w paseczki. Wywaru grzybowego nie wylewać.
  • Kapustę (oba rodzaje) włożyć do dużego garnka, zalać wywarem z grzybów, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, oraz pozostałą cebulę. Gotować na małym ogniu.
  • Dodać podsmażony  boczek i kiełbasę z resztą cebuli oraz pokrojone grzyby. Zamieszać, dodać majeranek i kminek.
  • Dodać do bigosu śliwki suszone i rodzynki - uprzednio umyte.
  • Mięsa pieczone pokroić na nieduże kawałki, dodać do bigosu i wymieszać
  • Gotować bigos kilka godzin, mieszając by się nie przypalił i podlewając na przemian wodą i winem w miarę odparowywania płynu.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem - na koniec, bo do potrawy przedostanie się sól i przyprawy z mies i wędlin.
Jak zrobić bigos doskonały? To proste z Beszamel.pl
Matka i syn gotują