Świąteczny bigos - przepis na tradycyjny bigos na święta[WIDEO]

2020-12-15
Matka i syn gotują
Świąteczny bigos - przepis na tradycyjny bigos na święta
Autor: Shutterstock Świąteczny bigos warto przygotować wcześniej i zamrozić - będzie jeszcze lepszy.
średni
90 min
4

Bigos to danie tradycyjne - gości na stole z okazji świąt i większych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga czasu, bigos wielokrotnie podgrzewany i schładzany nabiera smaku. Przepis na bigos w każdym domu jest  chyba nieco inny, ale pewne zasady przygotowania tej  polskiej potrawy  są wspólne - warto je poznać a potem znaleźć własny sekretny składnik, który uczyni wasz bigos wyjątkowym.

Składniki

1,5 kg kapusty kiszonej

0,5 kg kapusty białej (fakultatywnie)

5 dag grzybów suszonych

3-4 średnie cebule

1, 5 kg mieszanych mięs - boczek wędzony, kiełbasa, mięsa pieczone wieprzowe, drobiowe, wołowe (im więcej gatunków mięsa, tym bigos smaczniejszy)

10 dag suszonych śliwek bez pestek (można zastąpić je 3-4 łyżkami powideł)

10 dag rodzynek

1/2 butelki wina czerwonego wytrawnego

10 ziaren ziela angielskiego

4-5 liści laurowych

majeranek i kminek do smaku (ci, którzy nie lubią ziarenek kminku mogą sięgnąć po kminek mielony - uczyni on bigos mniej ciężkim, bo kminek korzystnie wypływa na trawienie ciężkostrawnych potraw)

kilka ziaren jałowca

sól, pieprz

wędzona papryka w proszku (fakultatywnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Kapustę kiszoną pokroić na mniejsze kawałki (5-7 cm) - jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać na sicie.

Białą kapustę poszatkować na kawałki podobnej wielkości.

Cebule pokroić w półplasterki.

Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w półplasterki. Obsmażyć z połową cebuli, aż do zezłocenia cebuli.

Grzyby namoczyć na kilka godzin, następnie obgotować w wodzie w której się moczyły. Po wystudzeniu  pokroić w paseczki. Wywaru grzybowego nie wylewać.

Kapustę (oba rodzaje) włożyć do dużego garnka, zalać wywarem z grzybów, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, oraz pozostałą cebulę. Gotować na małym ogniu.

Dodać podsmażony  boczek i kiełbasę z resztą cebuli oraz pokrojone grzyby. Zamieszać, dodać majeranek i kminek.

Dodać do bigosu śliwki suszone i rodzynki - uprzednio umyte.

Mięsa pieczone pokroić na nieduże kawałki, dodać do bigosu i wymieszać

Gotować bigos kilka godzin, mieszając by się nie przypalił i podlewając na przemian wodą i winem w miarę odparowywania płynu.

Doprawić do smaku solą i pieprzem - na koniec, bo do potrawy przedostanie się sól i przyprawy z mies i wędlin.

Jaka kapusta na bigos?

Bigos może się składać z kapusty kwaszonej i świeżej (białej) w różnych proporcjach. Można go też ugotować tylko z kapusty kwaszonej lub wyłącznie ze świeżej. Jeśli gotujemy bigos z obu rodzajów kapusty, można je od razu wymieszać albo – lepiej – gotować każdą z nich osobno. Niezbędnym składnikiem bigosu jest mięso – potrzeba go co najmniej 1 kg  na 1 i 1/2 kg kapusty. Ważna jest różnorodność – dobrze jest dodać wieprzowinę i wołowinę, drób, a jeśli mamy okazję - także dziczyznę oraz wędzony boczek i kiełbasę.

Polecamy:

Jak upiec pyszny chleb i bułki. SPRAWDŹ!