Tort kanapkowy z kremem z wędzonej szynki
Swojska kiełbasa: sprawdzony przepis na domową kiełbasę [WIDEO]
![Swojska kiełbasa: sprawdzony przepis na domową kiełbasę [WIDEO]](https://cdn29.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/21026/swojska-kielbasa.jpg)
Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kiełbasę najlepiej uwędzić - wtedy będzie naprawdę swojska!
Ocena: 5,0
Poziom: ŚREDNI
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 20 OSÓB
Domowa, swojska kiełbasa to prawdziwy przysmak. W sklepie te, które przypominają domową, są bardzo drogie. Rozwiązaniem problemu jest przyrządzenie w domu własnej kiełbasy. Podajemy prosty przepis na domową swojską kiełbasę.
Składniki
10 kg różnych mięs (np. 7 kg wieprzowiny i 3 kg wołowiny w zależności od gustu, można "odchudzić" kiełbasę i część wieprzowiny zastąpić mięsem z indyka)
paczka gorczycy
5 ząbków czosnku (koniecznie polskiego, chiński nie ma takiego aromatu)
1 łyżeczka czarnego, mielonego pieprzu
2 płaskie łyżki cukru
3 płaskie łyżki słodkiej papryki
jelita do nadziewania kiełbasy (można je kupić u rzeźników na targowiskach, a także w supermarketach)
0,5 litra przegotowanej, ostudzonej wody
gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Mięso wieprzowe zmielić w maszynce, używając sitka z dużymi oczkami.
Mięso wołowe (lub z indyka) zmielić, korzystając z sitka o bardzo małych oczkach.
Dodać przyprawy i wyrobić. Następnie dodać 2 szklanki wody i jeszcze raz wyrobić. Zostawić pod przykryciem około 2 godz.
Powstałą masą napełnić jelita. Biała kiełbasa gotowa - przed jedzeniem należy ją ugotować lub upiec.
Jeśli mamy zamiar kiełbasę wędzić, możemy zrobić to z surowym wyrobem albo sparzyć ją we wrzątku przez parę minut.
Przygotować wędzarnię (rozpalić ogień i poczekać, aż się rozgrzeje) i włożyć do niej kiełbasy.
Jak przechowywać swojską kiełbasę?
Domowa kiełbasa, bez konserwantów, zbędnych dodatków typu białko sojowe, polepszaczy smaku i aromatu to wędlina, którą z powodzeniem możemy nie tylko ugotować, upiec lub uwędzić, ale także zamrozić i zjadać w miarę potrzeb. Mięso wieprzowe można przechowywać w zamrażarce do 6 miesięcy. Dlatego zabierając się do przygotowania swojskiej kiełbasy warto zrobić jej większą porcję. Pamiętajmy, że przygotowując domową kiełbasę sami regulujemy ilość tłuszczu w niej (odrobina tłuszczu konieczna jest, by kiełbasa nie była zbyt sucha i wiórowata po ugotowaniu lub upieczeniu, tłuszcz jest także nośnikiem smaku). Również ilość przypraw można modyfikować - dostosowując smak kiełbasy do swojego gustu.
Polecamy również inne domowe wędliny i mięsa:
Domowa kiełbasa z kaczki lub gęsi
Francuska kiełbasa czosnkowa z karkówki
Peklowanie mięsa: co to znaczy peklować mięso?