Taką zapiekankę podaję na obiad. Połączenie mięsa mielonego i grzybów leśnych jest pyszne
Pełna smaku i aromatu zapiekanka z mięsa mielonego i grzybów leśnych to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie jest sycące i rozgrzewające, więc idealnie sprawdzi się w chłodne dni, kiedy pogoda nie rozpieszcza. Przepis nie jest skomplikowany, a danie zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Oto prosty przepis na smakowitą zapiekankę mięsną wzbogaconą aromatycznymi grzybami leśnymi.
i
Dieta bezglutenowa
Zapiekanka mięsna z grzybami leśnymi – z czego zrobić?
Ta pełna smaku zapiekanka mięsna składa się z kilku produktów, które z łatwością można kupić w wielu sklepach. Lista składników nie jest długa. Znalazło się na niej mięso mielone, cebula i ziemniaki oraz czosnek. Smak zapiekanki podkręcają grzyby leśne. Można wykorzystać świeże okazy lub mrożone. Najlepiej sprawdzą się są borowiki lub podgrzybki. Do przyrządzenia tego sycącego i rozgrzewającego dania należy zaopatrzyć się jeszcze w produkty do sosu, który idealnie łączy wszystkie składniki i podkreśla ich smak. Potrawę podkręcają przyprawy, takie jak słodka i ostra papryka, tymianek i oregano.
Czym najlepiej zalać zapiekankę mięsną z grzybami leśnymi?
W tym przepisie uzupełnieniem zapiekanki z mięsa mielonego wzbogaconej grzybami leśnymi jest sos. Przygotowuje się go ze słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 12 proc., jajek i startego na tarce żółtego sera oraz dwóch podstawowych przypraw, które każdy ma w domu. Przygotowanie tego sosu jest banalnie proste i zajmuje tylko kilka minut. Składniki wystarczy wymieszać i zalać ułożone w formie mięso mielone, grzyby i ziemniaki.
Jak zrobić zapiekankę z mięsa mielonego i leśnych grzybów?
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę mięsną z dodatkiem grzybów leśnych jest łatwy. Przygotowanie wymaga troszkę więcej czasu, ale smak dania wszystko wynagrodzi. To świetny pomysł na rodzinny obiad. Potrawa jest niezwykle sycąca, rozgrzewająca i dodaje energii. Zapiekanka mięsna z grzybami leśnymi najlepiej smakuje w towarzystwie domowej surówki.
Jak więc przyrządzić znakomitą zapiekankę z mięsa mielonego i leśnych grzybów? Dzięki temu łatwemu przepisowi można zrobić bardzo smaczny i pełen grzybowego aromatu posiłek, który oczaruje smakiem każdego.
- 1. krok – ugotowanie i pokrojenie ziemniaków
- 2. krok – usmażenie grzybów
- 3. krok – usmażenie mięsa mielonego
- 4. krok – przygotowanie sosu do zapiekanki
- 5. krok – ułożenie warstw z ziemniaków, mięsa mielonego i grzybów w formie do zapiekania
- 6. krok – upieczenie zapiekanki mięsnej z grzybami w piekarniku
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego drobiowego, wołowego lub wieprzowego
- 8 ziemniaków
- 100 g grzybów leśnych świeżych lub mrożonych
- 200 g słodkiej śmietanki 12%
- 150 g startego żółtego sera
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia, a następnie pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm.
- Grzyby oczyścić i pokroić w kostkę. Mrożone wyjąć wcześniej z zamrażarki i odstawić.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Dodać grzyby i smażyć, aż staną się miękkie. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Przełożyć do miski.
- Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą oliwę z oliwek i smażyć na niej mięso mielone, aż zacznie się rumienić. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
- Śmietankę wymieszać z jajkami i startym żółtym serem. Doprawić solą i pieprzem.
- W formie do zapiekania ułożyć warstwę z połowy ziemniaków. Wyłożyć podsmażone grzyby i mięso mielone. Ułożyć pozostałe ziemniaki i zalać masą jajeczną.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut.
- Podawać na obiad z ulubioną surówką.