Taką zapiekankę podaję na obiad. Połączenie mięsa mielonego i grzybów leśnych jest pyszne

2025-11-28 14:36

Pełna smaku i aromatu zapiekanka z mięsa mielonego i grzybów leśnych to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie jest sycące i rozgrzewające, więc idealnie sprawdzi się w chłodne dni, kiedy pogoda nie rozpieszcza. Przepis nie jest skomplikowany, a danie zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Oto prosty przepis na smakowitą zapiekankę mięsną wzbogaconą aromatycznymi grzybami leśnymi.

zapiekanka mięsna z grzybami

i

Autor: Atlasstudio/ Shutterstock Ułóż warstwy w formie i wstaw do piekarnika. Ta zapiekanka mięsna z grzybami to hit!
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Zapiekanka mięsna z grzybami leśnymi – z czego zrobić?

Ta pełna smaku zapiekanka mięsna składa się z kilku produktów, które z łatwością można kupić w wielu sklepach. Lista składników nie jest długa. Znalazło się na niej mięso mielone, cebula i ziemniaki oraz czosnek. Smak zapiekanki podkręcają grzyby leśne. Można wykorzystać świeże okazy lub mrożone. Najlepiej sprawdzą się są borowiki lub podgrzybki. Do przyrządzenia tego sycącego i rozgrzewającego dania należy zaopatrzyć się jeszcze w produkty do sosu, który idealnie łączy wszystkie składniki i podkreśla ich smak. Potrawę podkręcają przyprawy, takie jak słodka i ostra papryka, tymianek i oregano.

Czym najlepiej zalać zapiekankę mięsną z grzybami leśnymi?

W tym przepisie uzupełnieniem zapiekanki z mięsa mielonego wzbogaconej grzybami leśnymi jest sos. Przygotowuje się go ze słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 12 proc., jajek i startego na tarce żółtego sera oraz dwóch podstawowych przypraw, które każdy ma w domu. Przygotowanie tego sosu jest banalnie proste i zajmuje tylko kilka minut. Składniki wystarczy wymieszać i zalać ułożone w formie mięso mielone, grzyby i ziemniaki.

Jak zrobić zapiekankę z mięsa mielonego i leśnych grzybów?

Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę mięsną z dodatkiem grzybów leśnych jest łatwy. Przygotowanie wymaga troszkę więcej czasu, ale smak dania wszystko wynagrodzi. To świetny pomysł na rodzinny obiad. Potrawa jest niezwykle sycąca, rozgrzewająca i dodaje energii. Zapiekanka mięsna z grzybami leśnymi najlepiej smakuje w towarzystwie domowej surówki.

Jak więc przyrządzić znakomitą zapiekankę z mięsa mielonego i leśnych grzybów? Dzięki temu łatwemu przepisowi można zrobić bardzo smaczny i pełen grzybowego aromatu posiłek, który oczaruje smakiem każdego.

  • 1. krok – ugotowanie i pokrojenie ziemniaków
  • 2. krok – usmażenie grzybów
  • 3. krok – usmażenie mięsa mielonego
  • 4. krok – przygotowanie sosu do zapiekanki
  • 5. krok – ułożenie warstw z ziemniaków, mięsa mielonego i grzybów w formie do zapiekania
  • 6. krok – upieczenie zapiekanki mięsnej z grzybami w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego, wołowego lub wieprzowego
  • 8 ziemniaków
  • 100 g grzybów leśnych świeżych lub mrożonych
  • 200 g słodkiej śmietanki 12%
  • 150 g startego żółtego sera
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia, a następnie pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm.
  • Grzyby oczyścić i pokroić w kostkę. Mrożone wyjąć wcześniej z zamrażarki i odstawić.
  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Smażyć pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Dodać grzyby i smażyć, aż staną się miękkie. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Przełożyć do miski.
  • Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą oliwę z oliwek i smażyć na niej mięso mielone, aż zacznie się rumienić. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką.
  • Śmietankę wymieszać z jajkami i startym żółtym serem. Doprawić solą i pieprzem.
  • W formie do zapiekania ułożyć warstwę z połowy ziemniaków. Wyłożyć podsmażone grzyby i mięso mielone. Ułożyć pozostałe ziemniaki i zalać masą jajeczną.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut.
  • Podawać na obiad z ulubioną surówką.
Czy warto jeść grzyby?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...