Jak prawidłowo suszyć grzyby? [WIDEO]

Jak prawidłowo suszyć grzyby? [WIDEO]

Autor Zdjęcia: photos.com

Suszone grzyby - smak lasu w twojej kuchni.

Jak prawidłowo suszyć grzyby? Torebka suszonych grzybów nie zajmuje wiele miejsca, a może wystarczyć na całą zimę jako surowiec na zupę czy sos lub dodatek do mięs i bigosu. To idealny półprodukt, który można mieć praktycznie bez kosztów, jeśli się grzyby uzbiera samemu.

Do ususzenia najlepiej nadają się prawdziwki, podgrzybki i koźlaki. Kruche kurki, delikatne rydze i mokre maślaki lepiej jest zamarynować. Suszenie grzybów to sprawdzona, prosta i ekonomiczna metoda konserwowania grzybów. Aby grzyby się dobrze ususzyły i nie zepsuły podczas przechowywania, wystarczy pamiętać o kilku zasadach.

Jak przygotować grzyby do suszenia?

Świeżo zebranych grzybów nie płuczemy w wodzie! Trzeba je jednak dokładnie, za pomocą nożyka, oczyścić z igliwia i innych zanieczyszczeń (np. piasku), oraz sprawdzić, czy nie są robaczywe. W tym celu dokładnie oglądamy kapelusz grzyba lub – jeśli jest duży – przekrawamy go na pół. Odcinamy nóżkę i też sprawdzamy, czy nie jest robaczywa. Zdrowe małe kapelusze można suszyć w całości, ale duże kapelusze i duże nóżki lepiej pokroić w paski – będą szybciej schły.

Jak i gdzie suszyć grzyby?

Przygotowane grzyby trzeba luźno rozłożyć na papierze pergaminowym i arkusz ułożyć na kratce kuchennej lub ruszcie. Grzyby powinny stać w ciepłym, przewiewnym, suchym miejscu – np. na parapecie słonecznego okna; można je też wstawić kilkakrotnie na 10-15 minut do piekarnika (piekarnik trzeba rozgrzać do 80-100 stopni, po czym wyłączyć i wstawić grzyby, zostawiając uchylone drzwiczki). Dopóki grzyby są wilgotne, trzeba sprawdzać, czy nie przylepiły się do papieru.

Grzyby można też suszyć, nawleczone w niewielkich odstępach na nitkę. Trzeba wówczas pilnować, by nitka była mocno napięta i grzyby nie zsuwały się w jedno miejsce. Najprościej zaś jest suszyć grzyby w specjalnej suszarce do grzybów i warzyw. 

Grzyby są dobrze ususzone, gdy z łatwością się łamią (nie powinny być gumowate).

Jak przechowywać suszone grzyby?

Dobrze ususzone grzyby najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym miejscu. Trzeba je zapakować tak, by nie naciągnęły ponownie wilgocią. Można je więc włożyć do metalowej puszki ze szczelną przykrywką, słoika twist-off lub do papierowej torebki, którą z kolei owiniemy szczelnie torebką z folii.

Suszenie: funkcja kuchni

Projektując nową kuchnię lub planując przebudowę starej kuchni, warto zadbać o jej funkcjonalność i przewidzieć również SUSZENIE, jako praktyczną funkcję piekarnika. 

Sprytny sposób na funkcjonalną kuchnię

ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, jak prawidłowo suszyć grzyby!

Ocena: 2,3