Suszenie grzybów na kaloryferze: jak to zrobić?
Na słońcu suszymy grzyby od lipca do września. W innym miesiącach musimy skorzystać z innych źródeł ciepła: pieca, kaloryfera, piekarnika czy specjalnych elektrycznych suszarek do grzybów. Jak więc suszyć grzyby na kaloryferze?
Pamiętajmy, do suszenia nadają się tylko grzyby zdrowe i świeże. Przed suszeniem grzyby należy dokładnie oczyścić, duże pokroić na mniejsze kawałki, ale nie za małe, bo w czasie suszenia bardzo zmniejszają swoją objętość. Gdy nie mamy sprawnego piekarnika elektrycznego ani suszarki do grzybów, możemy do ich suszenia użyć kaloryferów - o ile już grzeją. W domach jednorodzinnych w sezonie grzybowym możemy kaloryfery uruchomić na tę okazję.
Suszenie grzybów na kaloryferze
Kaloryfery wycieramy z kurzu i układamy na nich papier - najlepszy będzie śniadaniowy, pokryty lekką warstwą wosku, który chroni przed przeciekaniem papieru. Papier warto lekko podziurawić wykałaczką by ułatwić przepływ powietrza. Grzyby układamy na papierze pojedynczą warstwą aby wyschły a nie zgniły. Aby ochronić je przed szkodnikami przykrywamy je gazą.
Ważna jest temperatura suszenia, na początku nie powinna przekraczać 50ºC. Gdy grzyby stracą większość wody, zwiększamy temperaturę suszenia do 60 - 70ºC.
W trakcie suszenia od czasu do czasu poruszamy grzybami, odwracamy je , aby nie przywarły do papieru. Możemy też suszyć grzyby nawleczone na nitki lub sznurek lub nabite na drut czy patyk np. do szaszłyków - takie rozwiązanie ułatwia odwracanie grzybów.
Grzyby na nitkach możemy też rozwiesić nad źródłem ciepła. Kawałki grzybów powinny być luźno rozłożone, a sznurki niezbyt ciężkie. Dobrze wysuszone grzyby są elastyczne, łamią się dopiero, gdy je mocno zegniemy.