Jak suszyć grzyby w suszarce? [WIDEO]

2018-07-18 16:10

Suszenie grzybów w suszarce spożywczej to najprostszy sposób, by szybko i bez trudu osiągnąć cel. Jak suszyć grzyby w suszarce? Jakie gatunki grzybów najbardziej nadają się do suszenia? Oto co powinieneś wiedzieć o suszeniu grzybów w suszarce.

jak-suszyc-grzyby-w-suszarce.jpg
Autor: photos.com Suszone grzyby powinny zachować swój  aromat i być lekko elastyczne

Spis treści

  1. Jak suszyć grzyby w suszarce?
  2.  ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, jak prawidłowo suszyć grzyby!

Popularną metodą suszenia grzybów jest wykorzystywanie suszarki spożywczej. Jest to urządzenie składające się z kilku umieszczonych piętrowo sit i spirali grzewczej, z której wydobywa się ciepłe powietrze. Suszarki można używać do suszenia owoców, warzyw, ziół, a także grzybów.

Jak suszyć grzyby w suszarce?

Suszenie grzybów za pomocą suszarki jest bardzo proste i nie wymaga od nas zbyt wiele wysiłku. Wystarczy rozłożyć oczyszczone na sucho (nie myjemy grzybów pod bieżącą wodą ani nie moczymy, gdyż to wydłuża proces suszenia) i poćwiartowane grzyby na obrotowych sitach i włączyć nawiew. Przy standardowej mocy, mniej więcej co trzy godziny należy przełożyć sita górne na sam dół, a te z dołu na górę, tak by grzyby ususzyły się w równym stopniu.

Możemy także odwrócić grzyby na drugą stronę - szczególnie gdy suszymy całe kapelusze bez krojenia. Suszenie będzie efektywniejsze, jeśli pokroimy grzyby na mniejsze kawałki i rozłożymy w większych odstępach. 
Wtedy ciepłe powietrze będzie miało swobodny dostęp do każdego kawałka. 

Suszenie zajmuje zwykle około 6 godzin. Suszymy grzyby do momentu aż staną się elastyczne i nie czuć będzie żadnej wilgoci. Dobrze ususzony grzyb łamie się dopiero przy mocniejszym naciśnięciu.

 ZOBACZ WIDEO i dowiedz się, jak prawidłowo suszyć grzyby!

Warto pamiętać, że nie wszystkie gatunki grzybów nadają się do suszenia. Najłatwiej suszy się grzyby mające "gąbkę" na spodniej części kapelusza, takie jak prawdziwki, podgrzybki, borowiki czy koźlarze. Wyjątkiem są maślaki, które nie nadają się do suszenia ze względu na lepką wydzielinę (należy je zjeść od razu lub zamarynować).