Gołąbki w rumuńskiej wersji. Domowy przepis, który rozgrzeje całą rodzinę
Dieta niskokaloryczna
Zamiast polskich gołąbków przygotuj aromatyczne, rumuńskie sarmale. Ten tradycyjny przepis to ciekawa odskocznia od tradycyjnej polskiej potrawy, który zachwyci nas swoim smakiem. Jest nieskomplikowana w przygotowaniu i nikomu nie powinna sprawić większego problemu.
Nie do końca gołąbki. Rumuńska wersja popularnego dania
Gołąbki w wersji rumuńskiej? To pyszna odskocznia od uwielbianego w Polsce dania. Jest to tradycyjne danie kuchni rumuńskiej, którego naprawdę warto spróbować. To ciekawa alternatywa dla polskich gołąbków, ponieważ są przyrządzane podobnie, ale jednak znajdziemy kilka znaczących różnic.
Sarmale składają się w głównej mierze z mięsa mielonego z dodatkiem przypraw i ryżu. Farsz zawinięty jest w liście kiszonej kapusty lub (choć jest to znacznie mniej popularne) liście winorośli. Sarmale są zazwyczaj znacznie mniejsze niż polskie gołąbki.
Danie na uroczystości rodzinne. Sarmale to hit
Sarmale są daniem, które pojawia się podczas ważnych uroczystości rodzinnych w Rumunii. Często podawane są na przykład na weselach czy Boże Narodzenie. W Polsce natomiast zazwyczaj gołąbki podaje się po prostu na rodzinne obiady.
Sarmale najlepiej podawać z kwaśną śmietaną, piklami i chlebkiem kukurydzianym, znanym również jako mamałyga. To naprawdę wspaniały pomysł, by spróbować czegoś nowego, bez większych problemów. Posmakuj tego pysznego dania, które rozkocha w sobie każdego fana gołąbków.
SKŁADNIKI
- Na farsz:
- 800 g mielonej wieprzowiny
- 150 g ryżu
- 2 duże cebule
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka tymianku
- posiekany koperek (opcjonalnie)
- Do zawijania:
- 1 główka kiszonej kapusty (lub ok. 20 liści z kapusty świeżej sparzonej)
Do gotowania: - 200 g boczku wędzonego
- 400 g kiszonej kapusty poszatkowanej
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 litr bulionu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni szklimy posiekaną cebulę.
- W misce mieszamy mięso, cebulę, surowy ryż, sól, pieprz, paprykę i tymianek.
- Opłukujemy liście kiszonej kapusty.
- Na każdy liść nakładamy trochę farszu.
- Zwijamy jak gołąbki.
- Na dno garnka wkładamy kiszoną kapustę.
- Dodajemy część pokrojonego boczku.
- Układamy sarmale.
- Powtarzamy warstwy aż do skończenia się składników.
- W osobnej misce mieszamy przecier pomidorowy, koncentrat i bulion.
- Wlewamy do garnka, aż prawie przykryje sarmale.
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 3 godzin.