Na Boże Narodzenie piekę dwie blachy. Te świąteczne ciasteczka urzekają smakiem
Dieta wegetariańska
Podczas świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć domowych ciasteczek. W tym roku warto upiec je według tego przepisu, który łączy świąteczne tradycje. Kruche ciasteczka maślane wzbogacone makiem to doskonały świąteczny deser. Oto prosty przepis, który zachwyci łatwym przygotowaniem i wybornym efektem smakowym. Poznajcie go i zobaczcie, jak łatwo można zrobić w domu świąteczne ciasteczka makowe.
Jaki mak wybrać do ciasteczek makowych?
W tym prostym i szybkim przepisie świąteczne ciasteczka wzbogacone są makiem. Najlepiej wybrać mak niebieski mielony. Jest on najpopularniejszy i najczęściej używany do słodkich wypieków na Boże Narodzenie. Ma intensywny i lekko orzechowy smak. Doskonale komponuje się z kruchym ciastem. Sprawia, że ciasteczka smakują wyśmienicie, mają przyjemną konsystencję oraz pięknie się prezentują. Można użyć także maku białego, ale jest on trudniej dostępny i ma delikatniejszy smak i aromat.
Z czego zrobić świąteczne ciasteczka makowe?
Aby zrobić przepyszne i idealnie kruche świąteczne ciasteczka makowe, potrzebne są składniki, które są łatwo dostępne. Można je kupić w większych i mniejszych sklepach, a w okresie przedświątecznym sprzedawane są w atrakcyjnych cenach.
Co jest więc niezbędne, aby upiec w domu znakomite świąteczne ciasteczka makowe? Lista składników nie jest długa. Znalazły się na niej takie produkty jak:
- mąka pszenna
- mielony mak
- masło
- cukier puder
- jajko
- dodatki – miód, ekstrakt waniliowy, skórka cytrynowa, szczypta soli
Jak zrobić świąteczne ciasteczka makowe?
Przepis na ciasteczka maślane, których smak podkręca mak, nie jest trudny. To łatwa i sprawdzona receptura idealna na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Warto z niej skorzystać, ponieważ ciasteczka zawsze się udają i smakują wyśmienicie. Biją na głowę te ze sklepu, a do tego robi się je w miarę szybko. Przygotowanie ciasta nie powinno zająć więcej niż kwadrans, a resztę pracy wykona piekarnik. Tylko 15 minut w piecu i najlepsze domowe ciasteczka z dodatkiem maku na Boże Narodzenie są gotowe.
Jak więc upiec świąteczne ciasteczka makowe? Ten przepis najlepiej od razu zapisać. Przygotowane według niego kruche ciasteczka staną się hitem tegorocznych świąt. Znikną ze stołu w okamgnieniu.
- 1. krok – wymieszanie suchych składników
- 2. krok – utarcie masła z cukrem pudrem i miodem
- 3. krok – połączenie masy maślanej z pozostałymi składnikami i wyrobienie kruchego ciasta
- 4. krok – rozwałkowanie ciasta i wykrojenie ciasteczek
- 5. krok – upieczenie świątecznych ciasteczek makowych w piekarniku
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mielonego maku
- 100 g miękkiego masła
- 80 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z połowy cytryny
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, makiem i solą.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem i miodem na puch.
- Wbić jajko, wlać ekstrakt waniliowy i dodać otartą skórkę z cytryny. Wymieszać.
- Wsypać suche składniki i wyrobić jednolite ciasto.
- Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Za pomocą foremek w różnych kształtach lub szklanki wyciąć ciasteczka. Ułożyć je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut, aż zaczną się rumienić.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę w czasie świąt Bożego Narodzenia.