Szczupak duszony z chrzanem - przepis Lucyny Ćwierczakiewicz

Szczupak duszony z chrzanem - przepis Lucyny Ćwierczakiewicz
Autor: thinkstockphotos.com Przygotowanie szczupaka to przyjemny trening umiejętności kuchennych!
średni
20 min
4

"365 obiadów" to kultowa przedwojenna książka kucharska autorstwa Lucyny Ćwierczakiewicz. Wśród przepisów na cały rok nie brakuje pysznych, a przy tym łatwych dań rybnych. Jednym z nich jest szczupak duszony z chrzanem. Podajemy przedwojenny przepis na szczupaka!

Przepis pochodzi z książki kucharskiej "365 obiadów" Lucyny Ćwierczakiewicz. Pierwsze wydanie ukazało się na rynku w 1860 roku. Uwspółcześniliśmy miary i wagi, ponieważ Lucyna Ćwierczakiewicz posługuje się m.in. funtami, łutami i kwaterkami.

SKŁADNIKI

  • 1 szczupak - ok. 1,5 kg
  • sól
  • korzeń chrzanu (1 grubszy lub 2 cienkie)
  • 1 łyżka masła lekko solonego (lub masła z odrobiną soli)
  • 250 g kwaśnej śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szczupaka oczyścić, pokroić na dzwonka i lekko osolić. Utrzeć chrzan i dobrze go sparzyć.
  • W rondlu rozpuścić masło, wrzucić dzwonka szczupaka, posypać chrzanem i zalać śmietaną.
  • Podczas duszenia warto kilka razy potrząsnąć rondlem, by danie się nie przypaliło.