Pstrąg z patelni: przepis na chrupiącego pstrąga
2023-11-21
łatwy
30 min
4
Dieta niskokaloryczna
Chrupiący pstrąg z patelni to jedno z najsmaczniejszych dań kuchni rybnej. W ten sposób można smażyć całe pstrągi razem z głowami. Oczywiście ryby muszą być sprawione. Tradycyjny przepis na smażonego pstrąga przypadnie do gustu każdemu. Polecam gorąco!
Przyprawy takie jak rozmaryn, majeranek i jałowiec wymagają roztarcia w dłoniach przed dodaniem do potrawy. Pocieranie pozwala uwolnić olejki eteryczne uwięzione we wnętrzu przypraw.
Zajrzyj pod materiał wideo i zobacz nasze propozycje na dania z pstrąga
SKŁADNIKI
- 2 pstrągi wypatroszone, po połowie na 1 osobę
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 cytryna
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
- kilka gałązek rozmarynu
- sól, pieprz, pieprz cytrynowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pstrągi umyj pod bieżącą wodą i wysusz ręcznikiem papierowym. Wierzch i wnętrze ryb natrzyj solą oraz pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
- Do wnętrza każdego pstrąga włóż czosnek pokrojony w plasterki, po łyżce masła oraz gałązkę roztartego w dłoniach rozmarynu. Odstaw do lodówki na 30 minut.
Pstrągi obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i umieść pstrągi. - Smaż najpierw z jednej przez 6-8 minut na średnim ogniu, potem z drugiej strony przez kolejne 6 minut na złoty kolor.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?