Pstrąg z patelni: przepis na chrupiącego pstrąga

Pstrąg z patelni: przepis na chrupiacego pstrąga
Autor: Shutterstock.com Pstrąg z patelni: przepis na chrupiacego pstrąga
łatwy
30 min
4

Dieta niskokaloryczna

Chrupiący pstrąg z patelni to jedno z najsmaczniejszych dań kuchni rybnej. W ten sposób można smażyć całe pstrągi razem z głowami. Oczywiście ryby muszą być sprawione. Tradycyjny przepis na smażonego pstrąga przypadnie do gustu każdemu. Polecam gorąco! 

Przyprawy takie jak rozmaryn, majeranek i jałowiec wymagają roztarcia w dłoniach przed dodaniem do potrawy. Pocieranie pozwala uwolnić olejki eteryczne uwięzione we wnętrzu przypraw. 

Zajrzyj pod materiał wideo i zobacz nasze propozycje na dania z pstrąga

SKŁADNIKI

  • 2 pstrągi wypatroszone, po połowie na 1 osobę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól, pieprz, pieprz cytrynowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pstrągi umyj pod bieżącą wodą i wysusz ręcznikiem papierowym. Wierzch i wnętrze ryb natrzyj solą oraz pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
  • Do wnętrza każdego pstrąga włóż czosnek pokrojony w plasterki, po łyżce masła oraz gałązkę roztartego w dłoniach rozmarynu. Odstaw do lodówki na 30 minut.

    Pstrągi obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej i umieść pstrągi.
  • Smaż najpierw z jednej przez 6-8 minut na średnim ogniu, potem z drugiej strony przez kolejne 6 minut na złoty kolor.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej