Gotuję te grzyby i robię znakomity sos ze śmietany. To proste danie podaję na wigilię
Wigilia Bożego Narodzenia zbliża się wielkimi krokami. Dlatego warto zastanowić się, co pysznego przygotować na tę okazję. Jednym z dań, które idealnie sprawdzą się na wigilijną kolację, są boczniaki w śmietanie. Ta prosta przekąska zachwyci nie tylko smakiem, ale i bardzo łatwym przygotowaniem. Poznajcie szybki przepis na wyborne i efektowne danie na wigilię, czyli boczniaki w kremowym sosie śmietanowym.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jak zrobić dobry sos z boczniaków?
Pełne smaku boczniaki w sosie śmietanowym to prosta przekąską na wigilię i Boże Narodzenie. Sekretem jej smaku jest właśnie sos. Składa się z kilku produktów, które są łatwo dostępne nawet w małych osiedlowych sklepach. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe i zajmuje tylko chwilę. Jak więc zrobić sos do boczniaków, który podkreśli ich smak? Wystarczy wymieszać śmietanę z jogurtem greckim oraz obranymi i pokrojonymi w drobną kostkę jabłkiem i cebulą. Sos doprawia się jeszcze solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą cukru. Gotowe!
Jak przygotować boczniaki w śmietanie?
Przepis na wigilijne boczniaki w delikatnym sosie śmietanowym z jabłkiem i cebulą nie jest trudny. To łatwe wigilijne danie, które oczaruje całą rodzinę. Przygotowanie nie wymaga też długich godzin w kuchni. W sumie zajmuje to około pół godziny. Z przepisu mogą skorzystać nawet ci, którzy dopiero uczą się, jak gotować w domu. To świetna receptura dla zabieganych i leniwych.
Jak więc zrobić pyszne boczniaki w śmietanie na wigilijną kolację? Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a świąteczna przekąska wyjdzie i oczaruje smakiem całą rodzinę.
- 1. krok – oczyszczenie, pokrojenie i ugotowanie boczniaków z przyprawami
- 2. krok – przygotowanie sosu śmietanowego z jabłkiem i cebulą
- 3. krok – przełożenie boczniaków na talerz i zalanie sosem
Jak podawać boczniaki w śmietanie?
Wyborne boczniaki w znakomitym sosie śmietanowym z dodatkiem jabłka i cebuli to uniwersalna przekąska. Świetnie sprawdzą się podczas wigilijnej kolacji i zastąpią tradycyjnego śledzia w śmietanie. Szczególnie przypadną do smaku tym członkom rodziny, którzy nie jedzą ryb lub ich nie lubią. Boczniaki ze śmietaną, jabłkiem i cebulą można też podawać w kolejne dwa dni świąt Bożego Narodzenia. Zaletą tego przepisu jest to, że przekąskę z tych smacznych grzybów można podawać też na inne okazje, jak sylwester czy imprezy w karnawale. Dzięki temu, że boczniaki są w sklepach przez cały rok, z tego przepisu można często korzystać.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki wody
- 300 g boczniaków
- 1 łyżka octu balsamicznego jasnego
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sos śmietanowy:
- 250 ml śmietany 12%
- 250 ml jogurtu greckiego
- 1 cebula
- 1 kwaśne jabłko
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- szczypta cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyte i oczyszczone boczniaki pokroić w paski.
- Do garnka wlać wodę i dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zagotować.
- Do wrzątku włożyć boczniaki i gotować je około 15 minut. Odcedzić i skropić octem.
- Do miski przelać śmietanę i jogurt grecki. Dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko i cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać.
- Boczniaki przełożyć do miski i zalać sosem śmietanowym. Udekorować świeżymi ziołami.
- Podawać w wigilię i Boże Narodzenie czy na inne okazje.