Gotuję te grzyby i robię znakomity sos ze śmietany. To proste danie podaję na wigilię

2025-12-09 12:02

Wigilia Bożego Narodzenia zbliża się wielkimi krokami. Dlatego warto zastanowić się, co pysznego przygotować na tę okazję. Jednym z dań, które idealnie sprawdzą się na wigilijną kolację, są boczniaki w śmietanie. Ta prosta przekąska zachwyci nie tylko smakiem, ale i bardzo łatwym przygotowaniem. Poznajcie szybki przepis na wyborne i efektowne danie na wigilię, czyli boczniaki w kremowym sosie śmietanowym.

boczniaki w śmietanie

i

Autor: Mariakovaleva/ Shutterstock W tym roku podaj zamiast śledzi. Te grzyby w śmietanie to idealne danie na wigilię.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jak zrobić dobry sos z boczniaków?

Pełne smaku boczniaki w sosie śmietanowym to prosta przekąską na wigilię i Boże Narodzenie. Sekretem jej smaku jest właśnie sos. Składa się z kilku produktów, które są łatwo dostępne nawet w małych osiedlowych sklepach. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe i zajmuje tylko chwilę. Jak więc zrobić sos do boczniaków, który podkreśli ich smak? Wystarczy wymieszać śmietanę z jogurtem greckim oraz obranymi i pokrojonymi w drobną kostkę jabłkiem i cebulą. Sos doprawia się jeszcze solą, świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą cukru. Gotowe!

Jak przygotować boczniaki w śmietanie?

Przepis na wigilijne boczniaki w delikatnym sosie śmietanowym z jabłkiem i cebulą nie jest trudny. To łatwe wigilijne danie, które oczaruje całą rodzinę. Przygotowanie nie wymaga też długich godzin w kuchni. W sumie zajmuje to około pół godziny. Z przepisu mogą skorzystać nawet ci, którzy dopiero uczą się, jak gotować w domu. To świetna receptura dla zabieganych i leniwych.

Jak więc zrobić pyszne boczniaki w śmietanie na wigilijną kolację? Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a świąteczna przekąska wyjdzie i oczaruje smakiem całą rodzinę.

  • 1. krok – oczyszczenie, pokrojenie i ugotowanie boczniaków z przyprawami
  • 2. krok – przygotowanie sosu śmietanowego z jabłkiem i cebulą
  • 3. krok – przełożenie boczniaków na talerz i zalanie sosem

Jak podawać boczniaki w śmietanie?

Wyborne boczniaki w znakomitym sosie śmietanowym z dodatkiem jabłka i cebuli to uniwersalna przekąska. Świetnie sprawdzą się podczas wigilijnej kolacji i zastąpią tradycyjnego śledzia w śmietanie. Szczególnie przypadną do smaku tym członkom rodziny, którzy nie jedzą ryb lub ich nie lubią. Boczniaki ze śmietaną, jabłkiem i cebulą można też podawać w kolejne dwa dni świąt Bożego Narodzenia. Zaletą tego przepisu jest to, że przekąskę z tych smacznych grzybów można podawać też na inne okazje, jak sylwester czy imprezy w karnawale. Dzięki temu, że boczniaki są w sklepach przez cały rok, z tego przepisu można często korzystać.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki wody
  • 300 g boczniaków
  • 1 łyżka octu balsamicznego jasnego
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sos śmietanowy:
  • 250 ml śmietany 12%
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 1 cebula
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i oczyszczone boczniaki pokroić w paski.
  • Do garnka wlać wodę i dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zagotować.
  • Do wrzątku włożyć boczniaki i gotować je około 15 minut. Odcedzić i skropić octem.
  • Do miski przelać śmietanę i jogurt grecki. Dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłko i cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać.
  • Boczniaki przełożyć do miski i zalać sosem śmietanowym. Udekorować świeżymi ziołami.
  • Podawać w wigilię i Boże Narodzenie czy na inne okazje.
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...