Zamieniłam masło na tę pastę. Moje kanapki nigdy nie smakowały lepiej

2025-11-19 10:07

Prosto, smacznie i wegetariańsko. Od kiedy zamieniłam masło na tę pastę kanapkową każdego dnia nie mogę się doczekać śniadania. Pasta z pieczonych warzyw smakuje obłędnie, a jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Nie ma co się zastanawiać, wystarczy sięgnąć po te składniki.

Zamieniłam masło na tę pastę. Moje kanapki nigdy nie smakowały lepiej

i

Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Idealna pasta na kanapki. Gotowa w kilka chwil

Zamiast tłustego masła do kanapek wybierz jedną z całej masy najróżniejszych past kanapkowych. Wybór jest naprawdę szeroki. Tym razem jednak polecamy przepyszną pastę kanapkową z pieczonych warzyw. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a smakuje obłędnie.

Z tego przepisu wychodzą nam mniej więcej 2 słoiczki tej aromatycznej pasty. Po przygotowaniu powinniśmy przechowywać ją w lodówce, by jak najdłużej pozostawała świeża. Pasta ta jest jednak tak smaczna, że często znika w okamgnieniu. Można ją bowiem wykorzystać również jako dip np. do chipsów czy też jako dodatek do makaronu.

Te dodatki wyniosą ją na inny poziom. Aromatyczna pasta kanapkowa

Jeśli chcemy możemy nieco pokombinować i pozmieniać naszą pastę. Świetnie będą pasowały do niej również oliwki, suszone pomidory czy też pieczone buraki. Jeśli chcemy możemy dorzucić nieco ostrej papryki, by dać jej nieco kopa.

Ta pasta to idealny zamiennik do masła. Smakuje obłędnie, jest prosta w przygotowaniu i znacząco mniej kaloryczna. Ta pasta to idealny pomysł nie tylko dla wegetarian. Wypróbuj ją raz i zawsze będziesz ją robić.

SKŁADNIKI

  • 2 czerwone papryki
  • 1 mały bakłażan
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku (w łupinach)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • garść świeżej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  • Papryki kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne.
  • Bakłażana i marchew kroimy na duże kawałki.
  • Wszystkie warzywa wraz z cebulą i czosnkiem rozkładamy na blaszce.
  • Polewamy oliwą i solimy.
  • Pieczemy około 35 minut.
  • Czosnek wyciskamy z łupin a cebulę obieramy.
  • Wszystko wrzucamy do blendera, przyprawiamy, dodajemy sok z cytryny i jogurt.
  • Blendujemy na gładko.
  • Ewentualnie doprawiamy do smaku i dodajemy natkę.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej...