Pieczone buraki: prosty przepis na doskonałe buraczki
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Pieczone buraki to doskonały dodatek do obiadu - można je jeść na ciepło, na zimno, same lub z dodatkami, np. serem feta. Pieczone buraki zachowuję więcej wartości niż buraczki gotowane, mają też bardziej skondensowany, wyrazisty smak.
SKŁADNIKI
- 3 średniej wielkości buraki
- 1 cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- Marynata:
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 1/3 łyżeczki soli morskiej
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1/3 łyżeczki suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki suszonej bazylii
- ¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
- Buraki obieramy ze skóry, kroimy na sześć-osiem części. Czosnek i cebulę obieramy, cebulę kroimy na ósemki. Odstawiamy.
- W większej misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę, wyrzucamy pocięte buraczki, cebulę i czosnek, mieszamy.
- Warzywa w marynacie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na ok. 1 ½ godziny do piekarnika. Po godzinie buraczki przykrywamy folią aluminiową.
- Buraki podajemy na ciepło do mięs lub w formie sałatki z fetą.