Niebanalna zupa z dyni, którą pokocha cała rodzina. Aromaty curry i chrupiący ser
Aromatyczna zupa, która rozgrzewa żołądki i serca. Ta zupa z dyni piżmowej i curry w towarzystwie przepysznego i chrupiącego halloumi to danie, które zachwyca prostotą i smakiem. Aromatyczna, kremowa i z lekko pikantną nutą. Nie ma co długo się na tym zastanawiać.
i
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Rozgrzewająca zupa, która zachwyci. Wystarczy kilka składników
Aromatyczna zupa, która perfekcyjnie się sprawdzi na chłodniejsze dni. Prosta w przygotowaniu, pełna smaku i rozgrzewająca - czego więcej można by chcieć. Ten krem z dyni z curry i chrupiącym halloumi to smak, który zostanie z nami na długi czas. Nie ma co się nad tym długo zastanawiać.
Nasza zupa wychodzi niesamowicie kremowa, aromatyczna i lekko pikantna. Dzięki dodatkowi smażonego sera, jest jeszcze lekko słona, co sprawia, że jej smak staje się jeszcze lepszy. Jeśli jednak wolimy pikantniejsze smaki, bez problemu możemy dorzucić do naszej zupy nieco więcej chili.
Co potrzebujemy do naszej zupy? Podstawowe składniki
Do przygotowania tej zupy potrzebujemy:
- dynię piżmową
- cebulę
- czosnek
- imbir
- pastę curry - żółta lub czerwona
- mleko kokosowe
- bulion warzywny
- olej
- kurkumę
- sól i pieprz
- limonkę
- ser halloumi
- mąkę
Co więcej, jeśli chcemy możemy sięgać również po takie dodatki, jak na przykład pestki dyni czy świeża kolendra.
Jeśli chodzi o halloumi to pamiętajmy, że najlepiej smażyć te tuż przed samym podaniem. Dzięki temu upewnimy się, że będzie on maksymalnie chrupiący.
SKŁADNIKI
- Na zupę:
- 1 dynia piżmowa
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1–2 łyżki czerwonej pasty curry lub 1 łyżka żółtej pasty curry
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz
- Sok z 1/2 limonki
- Chrupiące halloumi:
- 200–250 g sera halloumi
- 2 łyżki mąki
- Olej do smażenia
- Do podania (opcjonalnie):
- Świeża kolendra lub natka pietruszki
- Pestki dyni, podsmażone
- Chilli lub płatki chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obieramy i usuwamy z niej pestki.
- Kroimy w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy olej.
- Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy, aż zmięknie.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i startu imbir.
- Dodajemy pastę curry i kurkumę.
- Mieszamy i podsmażamy.
- Dodajemy dynię i mieszamy.
- Dolewamy bulion i gotujemy około 25 minut.
- Miksujemy zupę na krem.
- Dolewamy mleczko kokosowe, mieszamy i gotujemy.
- Doprawiamy do smaku.
- Halloumi kroimy w paski.
- Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
- Rozlewamy zupę do misek, nakładamy halloumi i dodajemy wybrane dodatki.