Krem pomidorowo-paprykowy w kilka chwil. Idealna zupa na rozgrzanie

Aromatyczny, prosty i idealny, kiedy zima już na dobre zadomawia się za oknem. Krem pomidorowo-paprykowy to rozgrzewająca zupa, która zachwyci nie tylko swoją prostotą, ale również smakiem i prostotą wykonania. Przygotuj tę pełną błonnika, witamin i cennych składników zupę, która zachwyca.

Krem pomidorowo-paprykowy

i

Autor: Beats1/ Shutterstock
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa pomidorowo-paprykowa to danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również swoją prostotą wykonania. Wystarczy kilka podstawowych składników, by ją przygotować - nikomu nie powinno sprawić to większego problemu. Jeśli zależy nam na rozgrzewającej zupie na obiad, ta sprawdzi się idealnie.

Prawdziwy hit kulinarny. Zakochaj się w tej prostej zupie

Ta zupa bez żadnych wątpliwości jest prawdziwym hitem kulinarnym, który łączy prostotę, smak i szybkość wykonania. Ta zupa ma swoje korzenie w kuchni śródziemnomorskiej, a w szczególności włoskiej, hiszpańskiej i greckiej.

Nie da się ukryć, że ta zupa jest idealnie uniwersalna. Świetnym pomysłem będzie zarówno podczas letniego, jak i jesiennego sezonu - kiedy to pomidory i papryka są najświeższe i najbardziej aromatyczne - oraz w zimie, kiedy będzie służyła jako sycący i rozgrzewający posiłek.

Zupa, która jest bogactwem witamin. Smak, który w sobie rozkochuje

Zachwyć się bogactwem smaku, które rozkocha w sobie każdego, kto choć raz go spróbuje. Wybierz tę zupę, by nie tylko dobrze się najeść, ale również przemycić w prostym posiłku prawdziwą bombę witaminową. Znajdziemy tu bowiem nie tylko błonnik, ale również likopen (silny przeciwutleniacz) oraz witaminę C.

SKŁADNIKI

  • 4 czerwone papryki
  • 6 pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła
  • litr bulionu warzywnego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • feta i świeże liście bazylii do posypania
  • grzanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w ósemki.
  • Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
  • W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i masło. Zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć ok 10 minut. Dodać pomidory i smażyć całość ok. 5 minut.
  • Do warzyw wlać bulion, dodać przyprawy do smaku. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut.
  • Ugotowaną zupę zmiksować. Podawać posypaną pokruszoną fetą i świeżymi listkami bazylii oraz z grzankami.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej...