Błonnik - dlaczego warto jeść produkty z błonnikiem?
Spośród wielu składników pokarmowych, błonnik dla naszego organizmu ma znaczenie szczególne. Tymczasem wielu z nas zapomina o nim w swojej codziennej diecie i nie zdaje sobie sprawy, jak jest on dla nas ważny. Sprawdź, co warto jeść, aby dostarczać organizmowi odpowiednią dawkę błonnika.
Spis treści
Błonnik - naturalna miotełka jelit
Błonnik jest nazywany „naturalną miotełką jelit”. Składa się on z węglowodanów pochodzenia roślinnego, które nie są przez nas trawione i przyswajane. Dzięki temu pokonując drogę przez nasze jelita usuwa ze sobą zalegające po drodze niestrawione resztki pokarmowe. Naukowo potwierdzono, że jego spożywanie zmniejsza ryzyko choroby nowotworowej jelita grubego.
Błonnik - ważny składnik diety
Osoby, które starają się zgubić zbędne kilogramy, powinny włączyć do swej diety produkty bogate w błonnik, gdyż po dotarciu do żołądka pęcznieją i na długo dają uczucie sytości, a także wchłaniają kwasy żołądkowe.
Błonnik jest polecany osobom z wysokim poziomem cholesterolu, gdyż przyspiesza on wydalanie go z organizmu. Oprócz tego wchłania szkodliwe substancje takie jak metale ciężkie i obniża ciśnienie tętnicze krwi.
Produkty bogate w błonnik
Źródłem błonnika są warzywa, owoce, produkty zbożowe takie jak kasze, otręby owsiane, musli, pieczywo żytnie, razowe, a także nasiona roślin strączkowych. Łatwo jest więc go włączyć do naszej diety zamieniając pszenne pieczywo na razowe lub żytnie, czy też podając do obiadu kaszę z warzywami. Osoby mające więcej czasu mogą także samodzielnie upiec żytni lub razowy chleb z otrębami i różnymi ziarnami.