Curry z warzywami: przepis na rozgrzewające danie wege
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Curry to nie tylko nazwa przyprawy, lecz także dania. W kuchni indochińskiej podstawą sosu jest ostra pasta curry. Proponujemy wersję wegetariańską, czyli przepis na curry z warzywami.
SKŁADNIKI
- 1 duża cukinia
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 ząbek czosnku
- 25 dag pieczarek
- 2 duże pomidory
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1/3 dużej puszki mleka kokosowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- do smaku przyprawy: tymianek, chili, sól oraz pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić drobno posiekaną cebulę, następnie pokrojoną paprykę i cukinię.
- Warzywa chwilę przesmażyć. Dodać do nich pokrojone pieczarki.
- Po odparowaniu pieczarek z wody wrzucić posiekany drobno czosnek oraz pokrojone w kostkę pomidory.
- Zalać warzywa mlekiem kokosowym, dodać pastę curry, doprawić i dusić potrawę około 10 minut.