Omlet ze szparagami. Wyśmienity przepis na wiosenną wersję klasyki
2024-04-30
łatwy
30 min
4
Omlet ze szparagami to obowiązkowa pozycja w menu, gdy tylko nastanie sezon na te wyśmienite warzywa. Jak zrobić omlet ze szparagami? Wypróbuj sprawdzony przepis na omlet z krewetkami i słuszną porcją szparagów. Prawdziwe niebo w gębie dla koneserów!
Omlet ze szparagami wg tego przepisu to danie "na bogato", wykwintne i pełne smaku. Polecamy je na lunch, brunch lub po prostu obiad. W towarzystwie dobrze przyprawionej zielonej sałaty z dodatkami stanowi prawdziwą ucztę bogów. Ponieważ krewetki to produkt nie tylko kosztowny, ale też nie wszędzie dostępny i nie przez wszystkich lubiany, możecie je pominąć przy przyrządzaniu tego omletu. I tak będzie i smakowity i sycący.
SKŁADNIKI
- 1/2 pęczka szparagów (4-5)
- 4 jaja
- 1 duży ząbek czosnku
- 6 plastrów kiełbasy chorizo (ostrej)
- 1 łyżki groszku zielonego
- 10-12 dużych krewetek (obranych)
- oliwa (ok. 2 łyżek)
- sól pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka roztrzepać, dodać posiekany czosnek i 1 łyżkę oliwy. Doprawić.
- Szparagi umyć, osuszyć i odkroić końcówki. Następnie pokroić na nieduże kawałki.
- Szparagi dodać do masy jajecznej wraz z groszkiem, kiełbasą i krewetkami i wymieszać. Całość przelać najlepiej do żaroodpornego pojemnika, wcześniej nasmarowanego tłuszczem. Zapiekać w piekarniku, w temperaturze 180ºC, przez ok. 20 minut. Można też użyć patelni i usmażyć na niej omlet, ale wówczas w połowie smażenia należy go przewrócić, co nie zawsze się udaje.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Piec ok. 15 minut aż omlet się zarumieni.
- Omlet przed podaniem można posypać parmezanem. Smacznego!
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!