Omlet ze szparagami – puszysta klasyka w zielonej, wiosennej odsłonie

Gdy na targu pojawiają się pierwsze szparagi, wiadomo – czas na omlet, który smakuje jak wiosna na talerzu. Ten przepis to nie byle jaka wersja – dodatek krewetek i solidna garść szparagów zamieniają zwykły omlet w prawdziwą ucztę dla smakoszy. Spróbuj – to danie jest lekkie, aromatyczne i rozpieszcza każde podniebienie.
Omlet ze szparagami - skuś się choć raz w sezonie!
Omlet ze szparagami w tej wersji to coś znacznie więcej niż klasyczne jajka na śniadanie. To małe kulinarne dzieło sztuki – pełne wyrafinowanego smaku, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Kiedy sezon na szparagi trwa w najlepsze, warto sięgnąć po ten przepis i przygotować danie, które zachwyca zarówno wyglądem, jak i aromatem. Delikatna puszystość omletu kontrastuje tu z jędrnością szparagów i intensywnym smakiem krewetek, tworząc wrażenie kuchni rodem z dobrej restauracji, ale w domowym zaciszu.
To propozycja idealna nie tylko na śniadanie, ale też na późny lunch, elegancki brunch albo lekki obiad. Podany z mieszanką sałat z wyrazistym winegretem, pomidorkami koktajlowymi, awokado lub grzanką z masłem czosnkowym – tworzy zestaw, który syci, ale nie obciąża.
Podpowiadamy też, że choć krewetki dodają mu charakteru i luksusowego sznytu, można z nich zrezygnować bez straty dla całości – omlet i same szparagi też potrafią błyszczeć.
Ten przepis daje pole do zabawy – możesz go wzbogacić o ser pleśniowy, suszone pomidory, a nawet łososia czy szynkę parmeńską. Ale w każdej wersji kluczem jest świeżość składników i odpowiednie przyprawienie. To potrawa, która pokazuje, że kuchnia sezonowa może być jednocześnie szybka, zdrowa i efektowna.
SKŁADNIKI
- 1/2 pęczka szparagów (4-5)
- 4 jaja
- 1 duży ząbek czosnku
- 6 plastrów kiełbasy chorizo (ostrej)
- 1 łyżki groszku zielonego
- 10-12 dużych krewetek (obranych)
- oliwa (ok. 2 łyżek)
- sól pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka roztrzepać, dodać posiekany czosnek i 1 łyżkę oliwy. Doprawić.
- Szparagi umyć, osuszyć i odkroić końcówki. Następnie pokroić na nieduże kawałki.
- Szparagi dodać do masy jajecznej wraz z groszkiem, kiełbasą i krewetkami i wymieszać. Całość przelać najlepiej do żaroodpornego pojemnika, wcześniej nasmarowanego tłuszczem. Zapiekać w piekarniku, w temperaturze 180ºC, przez ok. 20 minut. Można też użyć patelni i usmażyć na niej omlet, ale wówczas w połowie smażenia należy go przewrócić, co nie zawsze się udaje.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Piec ok. 15 minut aż omlet się zarumieni.
- Omlet przed podaniem można posypać parmezanem. Smacznego!