Wegańskie „śledzie” z boczniaków w korzennej marynacie
2022-11-30
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Wegańskie „śledzie” z boczniaków w korzennej marynacie to prawdziwie wegańska odpowiedź na tradycyjną wigilijną przystawkę ze śledzia. Są bardzo proste do wykonania i smakują prawie jak śledzie, ale bez rybnej nuty. Jeśli na wigilijnej kolacji gościsz weganina, wegańskie „śledzie” możesz przygotować nieco wcześniej i wspólnie cieszyć się ich wybornym smakiem w Wigilię.
W sposób podany w przepisie można przygotować również wegańskie "śledzie" z selera lub bakłażana. Każda wersja smakuje znakomicie!
SKŁADNIKI
- 250 g boczniaków,
- 3 cebule
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren kolorowego pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 4 owoce jałowca
- ok. 300 ml wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz mielony
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 4 łyżki octu winnego
- olej rzepakowy do smażenia
- olej lniany do marynowania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na suchej patelni podgrzej suche przyprawy (pieprz, ziele angielskie, gorczycę, liść laurowy, jałowiec).
- Grzyby oczyść i usmaż na oleju, gdy wystygną pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę pokrój, zalej wrzątkiem, dodaj suche przyprawy, gotuj przez około 10 minut.
- Zdejmij z ognia, dodaj ocet, olej lniany, musztardę, sos sojowy.
- Układaj boczniaki w słoju partiami, popieprz, posól i zalewaj marynatą.
- Zakręć słoik i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny (a najlepiej na 48 godz.)
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków