Nogi z gęsi pieczone w glazurze ze śliwek kalifornijskich
2021-10-20
łatwy
60 min
4
Wypróbujcie przepis na nogi z gęsi w glazurze ze śliwek kalifornijskich. Gęsina doskonale komponuje się z owocami. Ciemne mięso z gęsi nabiera w ich towarzystwie soczystości i głębszego smaku.
SKŁADNIKI
- 2 nogi gęsie
- 8 śliwek kalifornijskich
- 6 gałązek świeżego tymianku
- 8 ząbków czosnku
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju do wysmarowania brytfanki lub plastry słoniny
- Glazura:
- 100 g śliwek kalifornijskich
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok z jednej cytryny
- Tagliatelle z warzyw:
- 1 cukinia ok. 300 g
- 2 większe marchewki
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 4 łyżki wody
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nogi gęsie umyj, osusz, natrzyj dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą, obłóż tymiankiem, odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut (im dłużej tym lepiej).
- Przygotowanie glazury: śliwki kalifornijskie zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 minut. Namoczone śliwki przełóż do blendera dodaj sok i skórkę z cytryny, listki tymianku, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, całość zmiksuj na jednolitą masę.
- Puree przełóż do rondelka, gotuj ok. 10-12 minut, do uzyskania gęstej masy, na końcu dodaj łyżeczkę miodu.
- W wysmarowanej olejem lub wyłożonej słoniną brytfance ułóż gęsie nogi, piecz pod przykryciem 30 minut w temp.180 stopni, góra/dół.
- Po tym czasie zdejmij przykrycie, dodaj śliwki kalifornijskie i rozgniecione ząbki czosnku (w łupinie), piecz 30 minut, przy czym po 15 minutach nałóż pędzlem na gęsie nogi glazurę ze śliwek, zmniejsz temperaturę do 160 stopni. Glazurę należy nakładać obficie. W ciągu kolejnych 15 minut obserwuj stopień spieczenia glazury.
- Przygotuj tagliatelle z warzyw: obrane marchewki i cukinię umyj, ścinaj obieraczką do warzyw cienkie plastry. Marchewki możesz ściąć do końca, cukinię ścinaj do gniazd nasiennych, resztę odłóż.
- Na małym ogniu rozgrzej patelnię, dodaj oliwę, wrzuć warzywa, lekko je podsmaż ok. 2-3 minut, zdejmij. Warzywa powinny być nadal lekko chrupiące, al dente.
Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi