Nogi z gęsi pieczone w glazurze ze śliwek kalifornijskich

2021-10-20
Nogi z gęsi pieczone w glazurze ze śliwek kalifornijskich
Autor: Shutterstock Nogi z gęsi w śliwkowej glazurze podane z warzywami
łatwy
60 min
4

Wypróbujcie przepis na nogi z gęsi w glazurze ze śliwek kalifornijskich. Gęsina doskonale komponuje się z owocami. Ciemne mięso z gęsi nabiera w ich towarzystwie soczystości i głębszego smaku.

SKŁADNIKI

  • nogi gęsie
  • 8 śliwek kalifornijskich
  • 6 gałązek świeżego tymianku
  • 8 ząbków czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju do wysmarowania brytfanki lub plastry słoniny
  •  Glazura:
  • 100 g śliwek kalifornijskich
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z jednej cytryny
  • Tagliatelle z warzyw:
  • 1 cukinia ok. 300 g
  • 2 większe marchewki
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nogi gęsie umyj, osusz, natrzyj dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, solą, obłóż tymiankiem, odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut (im dłużej tym lepiej).
  • Przygotowanie glazury: śliwki kalifornijskie zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 minut. Namoczone śliwki przełóż do blendera dodaj sok i skórkę z cytryny, listki tymianku, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, całość zmiksuj na jednolitą masę.
  • Puree przełóż do rondelka, gotuj ok. 10-12 minut, do uzyskania gęstej masy, na końcu dodaj łyżeczkę miodu.
  • W wysmarowanej olejem lub wyłożonej słoniną brytfance ułóż gęsie nogi, piecz pod przykryciem 30 minut w temp.180 stopni, góra/dół.
  • Po tym czasie zdejmij przykrycie, dodaj śliwki kalifornijskie i rozgniecione ząbki czosnku (w łupinie), piecz 30 minut, przy czym po 15 minutach nałóż pędzlem na gęsie nogi glazurę ze śliwek, zmniejsz temperaturę do 160 stopni. Glazurę należy nakładać obficie. W ciągu kolejnych 15 minut obserwuj stopień spieczenia glazury.
  • Przygotuj tagliatelle z warzyw: obrane marchewki i cukinię umyj, ścinaj obieraczką do warzyw cienkie plastry. Marchewki możesz ściąć do końca, cukinię ścinaj do gniazd nasiennych, resztę odłóż.
  • Na małym ogniu rozgrzej patelnię, dodaj oliwę, wrzuć warzywa, lekko je podsmaż ok. 2-3 minut, zdejmij. Warzywa powinny być nadal lekko chrupiące, al dente.
Gęsina - dlaczego warto jeść mięso z gęsi