Kalmary z grilla - przepis wg Gordona Ramsaya
2022-04-07
średni
50 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Kalmary z grilla są smaczne, jędrne i niezwykle kuszące. Danie wydaje się trudne? To tylko pozory. Tak naprawdę to bardzo prosta do przygotowania potrawa! Zobacz, jak radzi zrobić kalmary z grilla mistrz Gordon Ramsay.
SKŁADNIKI
- 3-4 kalmary
- 2 gałązki tymianku
- 2 gałązki rozmarynu
- 0,5 łyżeczki kolendra
- 1 papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przekrój kalmara wzdłuż jednego boku, rozcinając pokrywę jego ciała, a następnie natnij mięso w ukośną kratkę. Powtórz czynność z pozostałymi kalmarami.
- Ułóż je w płaskim naczyniu, aby je zamarynować. W tym celu posyp je listkami tymianku, igiełkami rozmarynu, rozgniecionymi ziarnami kolendry, pokrojoną w plastry chili i pokrojonym czosnkiem.
- Zetrzyj skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wymieszaj. Miskę przykryj folia i wstaw do lodówki na pół godziny.
- Po upływie tego czasu, oczyść kalmary z nadmiaru marynaty. Połóż je na rozgrzanym grillu naciętą stroną w dół. Piecz ok. 1 minuty aż zmatowieją.
- Przełóż kalmary na talerz, pokrój je w paski, a macki na pół. Podawaj posypane pietruszką.
"Kuchnia afrodyzjaków" rozpieszcza zmysły. Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować małże w białym winie.