Kalmary królują na stołach południowej Europy, a często uznawane są za jedne z najsmaczniejszych owoców morza. Co więcej, bardzo łatwo je przyrządzić. Dowód? Prosty przepis na złociste krążki z kalmarów!
Smakowita sałatka z kalmarów nie musi być nudna. Można ją przygotować w zabawny sposób, przyciągający wzrok gości i budzący apetyt. Wystarczy sałatce nadać kształt zimowego gościa naszych sadów i parków - gila z czerwonym brzuszkiem. Oto PRZEPIS!
więcej...
foto: Shutterstock
Kalmary z chili i warzywami
Owoce morza są symbolem miłosnej kuchni, dlatego nie może ich zabraknąć w Waszym randkowym menu. Kalmary skąpane w ostrym sosie smakują wybornie, dodają sił i chęci na miłosne igraszki. Jak zrobić kalmary z chili i warzywami?
więcej...
foto: Shutterstock
Kalmary z fasolą
Kalmary to pyszne owoce morza, które najczęściej przyrządza się w postaci smażonych krążków w chrupiącej panierce. Można je serwować jako dodatek do sałatek, ryżu i warzyw. My mamy nieco inną propozycję - kalmary w połączeniu z fasolą.
więcej...
foto: Shutterstock
Flaczki z kalmarów
Flaczki z kalmarów są przepyszne i śmiało mogą zastąpić tradycyjne flaki wołowe, flaczki z żołądków drobiowych lub z boczniaków. Flaczki z kalmarów to świetna zupa na specjalne okazje. Najlepsza na imprezy. Przepis na imprezowe flaczki z kalmarów.
więcej...
foto: Shutterstock.com
Sałatka z kalmarów, krewetek i surimi z jajkiem
Sałatka z krewetek, kalmarów i paluszków krabowych surimi to pyszna przystawka nie tylko na odświętny stół. Do przygotowania sałatki można również wykorzystać mieszanki owoców morza już ugotowane. Wtedy przygotowanie tej pysznej sałatki zajmie wam tylko kilka chwil.
więcej...
foto: Shutterstock
Paella z owocami morza
Paella z owocami morza to danie pochodzenia hiszpańskiego, które możesz przygotować zarówno na wieczór z przyjaciółmi, jak i na każdą inną imprezę w domu i plenerze.
więcej...
foto: Shutterstock
Sałatka YUM z owocami morza
Szybka tajska sałatka z owocami morza i makaronem sojowym w roli głównej. Tradycyjna tajska sałatka yum może składać się z różnych składników mięsnych i warzywnych, ale podstawowym jej wyróżnikiem jest pikantny sos oraz dodatek mięty i zielonej kolendry. Oto prosty przepis na YUM.