Kalmary z pomidorami: pomysł na letni obiad

Marta Balko
kalmary-z-pomidorami.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kalmary są smaczne, niskokaloryczne i bardzo łatwe w przygotowaniu
łatwy
20 min
4

Kalmary to jedne z najbardziej lubianych owoców morza. W Polsce są coraz lepiej dostępne, dlatego warto się skusić i przyrządzić je samodzielnie. Podajemy łatwy przepis na kalmary z pomidorami.

Kalmary zaliczamy do owoców morza. To rodzaj mięczaków zamieszkujących mocno słone wody. Mają wydłużony kształt z charakterystycznymi przyssawkowymi ramionami, macki z rogowymi haczykami i dwie płetwy. Odżywiają się rybami. Można z nich przyrządzić pyszne dania.

SKŁADNIKI

  • 1 paczka mrożonych krążków kalmarów
  • 3 cebule
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki startego sera żółtego
  • olej do smażenia
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalmary rozmrozić. Cebule drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać pomidory z puszki.
  • Całość smażyć przez kilka minut, następnie dodać kalmary.
  • Doprawić solą i pieprzem, dolać wino i dusić jeszcze przez pięć minut.
  • Przełożyć na talerze, posypać starym serem i natką pietruszki.
Marta Balko