Kalmary z pomidorami: pomysł na letni obiad
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Kalmary to jedne z najbardziej lubianych owoców morza. W Polsce są coraz lepiej dostępne, dlatego warto się skusić i przyrządzić je samodzielnie. Podajemy łatwy przepis na kalmary z pomidorami.
Kalmary zaliczamy do owoców morza. To rodzaj mięczaków zamieszkujących mocno słone wody. Mają wydłużony kształt z charakterystycznymi przyssawkowymi ramionami, macki z rogowymi haczykami i dwie płetwy. Odżywiają się rybami. Można z nich przyrządzić pyszne dania.
SKŁADNIKI
- 1 paczka mrożonych krążków kalmarów
- 3 cebule
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 4 łyżki startego sera żółtego
- olej do smażenia
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalmary rozmrozić. Cebule drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać pomidory z puszki.
- Całość smażyć przez kilka minut, następnie dodać kalmary.
- Doprawić solą i pieprzem, dolać wino i dusić jeszcze przez pięć minut.
- Przełożyć na talerze, posypać starym serem i natką pietruszki.