Kalmary z pomidorami: pomysł na letni obiad
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Kalmary to jedne z najbardziej lubianych owoców morza. W Polsce są coraz lepiej dostępne, dlatego warto się skusić i przyrządzić je samodzielnie. Podajemy łatwy przepis na kalmary z pomidorami.
Kalmary zaliczamy do owoców morza. To rodzaj mięczaków zamieszkujących mocno słone wody. Mają wydłużony kształt z charakterystycznymi przyssawkowymi ramionami, macki z rogowymi haczykami i dwie płetwy. Odżywiają się rybami. Można z nich przyrządzić pyszne dania.
SKŁADNIKI
- 1 paczka mrożonych krążków kalmarów
- 3 cebule
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 4 łyżki startego sera żółtego
- olej do smażenia
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalmary rozmrozić. Cebule drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać pomidory z puszki.
- Całość smażyć przez kilka minut, następnie dodać kalmary.
- Doprawić solą i pieprzem, dolać wino i dusić jeszcze przez pięć minut.
- Przełożyć na talerze, posypać starym serem i natką pietruszki.
 
            
        ![Tajska zupa krewetkowa wg Magdy Gessler. Kuchenne rewolucje w Samui [Kraków]](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-MAuP-sWZY-a3VE_tajska-zupa-krewetkowa-wg-magdy-gessler-kuchenne-rewolucje-w-samui-krakow-320x213.jpg) 
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        