Tajska sałatka z owocami morza i makaronem sojowym - SAŁATKA YUM
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Szybka tajska sałatka z owocami morza i makaronem sojowym w roli głównej. Tradycyjna tajska sałatka yum może składać się z różnych składników mięsnych i warzywnych, ale podstawowym jej wyróżnikiem jest pikantny sos oraz dodatek mięty i zielonej kolendry.
SKŁADNIKI
- 1 op. makaronu sojowego
- 2-3 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
- 2 pomidory
- 250 g mieszanki owoców morza (krewetki, kalmary, ośmiorniczki, paluszki krabowe) mogą być mrożone
- 1 pęczek dymki
- kilka gałązek świeżej mięty
- kilka gałązek świeżej kolendry
- Sos:
- 2 łyżki sosu rybnego (ew. sojowego)
- sok z 1 limonki
- skórka otarta z połowy limonki
- 1-2 strąki świeżego lub suszonego chili (w zależności jak ostre ktoś lubi)
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (lub 1 cm startego imbiru)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru (albo miodu)
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce morza rozmrozić, opłukać, wysuszyć.
- Makaron wraz z trawą cytrynową zalać wrzątkiem, odczekać aż napęcznieje i odcedzić. Trochę odlanego płynu zostawić.
- Pomidory umyć i osuszyć, pokroić na cząstki. Cebulkę (2-3 małe sztuki) pokroić w piórka. Skroić też połowę szczypioru, kolendrę i miętę. Papryczki chili pokroić w drobniutką kosteczkę (suszone chili pokruszyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać.
- Przygotować sos. Sok z limonki zmieszać z 2 łyżkami wody z odcedzonego makaronu z cukrem lub miodem, sosem rybnym, startym lub suszonym imbirem, kurkumą, olejem, solą i startą skórką z limonki dobrze wymieszać.
- Sałatkę polać sosem, wymieszać. Przed podaniem odstawić do lodówki, żeby smaki się przegryzły.