Tajska sałatka z owocami morza i makaronem sojowym - SAŁATKA YUM

2021-03-29
Tajska sałatka z owocami morza i makaronem sojowym - SAŁATKA YUM
Autor: Shutterstock Tajska sałatka yum z makaronem sojowym i owocami morza
łatwy
15 min
4

Szybka tajska sałatka z owocami morza i makaronem sojowym w roli głównej.  Tradycyjna tajska sałatka yum może składać się z różnych składników mięsnych i warzywnych, ale podstawowym jej wyróżnikiem jest pikantny sos oraz dodatek mięty i zielonej kolendry.

SKŁADNIKI

  • 1 op. makaronu sojowego
  • 2-3 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej
  • 2 pomidory
  • 250 g mieszanki owoców morza (krewetki, kalmary, ośmiorniczki, paluszki krabowe) mogą być mrożone
  • 1 pęczek dymki
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • Sos:
  • 2 łyżki sosu rybnego (ew. sojowego)
  • sok z 1 limonki
  • skórka otarta z połowy limonki
  • 1-2 strąki świeżego lub suszonego chili (w zależności jak ostre ktoś lubi)
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (lub 1 cm startego imbiru)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru (albo miodu)
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce morza rozmrozić, opłukać, wysuszyć.
  • Makaron wraz z trawą cytrynową zalać wrzątkiem, odczekać aż napęcznieje i odcedzić. Trochę odlanego płynu zostawić.
  • Pomidory umyć i osuszyć, pokroić na cząstki. Cebulkę (2-3 małe sztuki) pokroić w piórka. Skroić też połowę szczypioru, kolendrę i miętę. Papryczki chili pokroić w drobniutką kosteczkę (suszone chili pokruszyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać.
  • Przygotować sos. Sok z limonki zmieszać z 2 łyżkami wody z odcedzonego makaronu z cukrem lub miodem, sosem rybnym, startym lub suszonym imbirem, kurkumą, olejem, solą i startą skórką z limonki dobrze wymieszać.
  • Sałatkę polać sosem, wymieszać.  Przed podaniem odstawić do lodówki, żeby smaki się przegryzły.