Złociste krążki z kalmarów - prosty przepis

Marta Balko
zlociste-krazki-z-kalmarow-pyszne-owoce-morza.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Smażone kalmary - cenione owoce morza
łatwy
20 min
4

Kalmary królują na stołach południowej Europy, a często uznawane są za jedne z najsmaczniejszych owoców morza. Co więcej, bardzo łatwo je przyrządzić. Dowód? Prosty przepis na złociste krążki z kalmarów!

SKŁADNIKI

  • 50 dag świeżych lub mrożonych kalmarów
  • 1 jajko
  • mleko
  • mąka do panierowania
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Jajko rozmieszać z mlekiem, solą i pieprzem. Do tej masy włożyć krążki kalmarów, wyjąć i obtoczyć w mące. Wrzucać na bardzo rozgrzany tłuszcz i smażyć ok. 1 minuty z każdej strony. Odcedzić z nadmiaru tłuszczu i skropić sokiem z cytryny. Smacznego!
Marta Balko