Smakowita sałatka z kalmarów: niecodzienna dekoracja i doskonały smak w jednym

2021-03-29
Smakowita sałatka z kalmarów: niecodzienna dekoracja i doskonały smak w jednym
Autor: Shutterstock Jadalna dekoracja sałatki z kalmarów to doskonały pomysł na urozmaicenie stołu
łatwy
30 min
4

Smakowita sałatka z kalmarów nie musi być nudna. Można ją przygotować w zabawny sposób, przyciągający wzrok gości i budzący apetyt. Wystarczy sałatce nadać kształt zimowego gościa naszych sadów i parków - gila z czerwonym brzuszkiem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 tuszki kalmarów
  • 5 jajek
  • 100 g twardego sera o wyrazistym smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki majonezu
  • 0,5 czerwonej papryki i 12-16 czarnych oliwek, liście pora lub gałązki rozmarynu lub kopru do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tuszki kalmarów ugotować i pokroić w kostkę.
  • Jajka ugotowane na twardo przekroić, białka oddzielić od żółtek, 3 białka zetrzeć na tarce i zachować do dekoracji, pozostałe białka i żółtka pokroić w kostkę.
  • Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Nać pietruszki drobno posiekać.
  • W misce wymieszać wszystkie składniki, dodać majonez i ponownie wymieszać.
  • Na talerzu uformować kształt napuszonego ptaka. Obłożyć startym na tarce białkiem. 
  • Czerwoną paprykę pokroić  w kostkę, oliwki przekroić na połówki. Papryką obłożyć sałatkę tam, gdzie ptak ma brzuszek. Oliwkami obłożyć główkę, skrzydełko i ogonek. Z oliwki i kawałka papryki zrobić oko. A dziobek z kawałka papryki. 
  • Wokół ułożyć liście pora ozdobnie wycięte lub gałązki rozmarynu lub kopru.