Smakowita sałatka z kalmarów: niecodzienna dekoracja i doskonały smak w jednym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Smakowita sałatka z kalmarów nie musi być nudna. Można ją przygotować w zabawny sposób, przyciągający wzrok gości i budzący apetyt. Wystarczy sałatce nadać kształt zimowego gościa naszych sadów i parków - gila z czerwonym brzuszkiem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 tuszki kalmarów
- 5 jajek
- 100 g twardego sera o wyrazistym smaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki majonezu
- 0,5 czerwonej papryki i 12-16 czarnych oliwek, liście pora lub gałązki rozmarynu lub kopru do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tuszki kalmarów ugotować i pokroić w kostkę.
- Jajka ugotowane na twardo przekroić, białka oddzielić od żółtek, 3 białka zetrzeć na tarce i zachować do dekoracji, pozostałe białka i żółtka pokroić w kostkę.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Nać pietruszki drobno posiekać.
- W misce wymieszać wszystkie składniki, dodać majonez i ponownie wymieszać.
- Na talerzu uformować kształt napuszonego ptaka. Obłożyć startym na tarce białkiem.
- Czerwoną paprykę pokroić w kostkę, oliwki przekroić na połówki. Papryką obłożyć sałatkę tam, gdzie ptak ma brzuszek. Oliwkami obłożyć główkę, skrzydełko i ogonek. Z oliwki i kawałka papryki zrobić oko. A dziobek z kawałka papryki.
- Wokół ułożyć liście pora ozdobnie wycięte lub gałązki rozmarynu lub kopru.