Paella z owocami morza: przepis na sylwestrowe danie z kuchni hiszpańskiej

Katarzyna Sawicka
Paella z owocami morza: przepis na wyśmienite sylwestrowe danie
Autor: Marcin Czechowicz Paella z owocami morza: przepis na sylwestrowy kulinarny hit.
łatwy
30 min
4

Paella z owocami morza to danie pochodzenia hiszpańskiego, które możesz przygotować zarówno na wieczór z przyjaciółmi, jak i na każdą inną imprezę w domu i plenerze. 

Sprawdź także: Sałatka z kozim serem, Kulki mozzarelli w cieście naleśnikowym, Krewetki po japońsku oraz Zielone masło z Cypru

Sprawdź także>>> Menu na sylwestra: szybkie finger food czy wyszukane dania na ciepło?

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 10 krewetek
  • 10 małży
  • 10 paluszków krabowych
  • 15 dag kalmarów
  • oliwa
  • szczypta szafranu
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na dużej patelni rozgrzej cztery łyżki oliwy. Wrzuć pozbawione pancerzy krewetki, małże w muszlach, paluszki krabowe i pokrojone kalmary.
  • Po 3 minutach dodaj ryż i odczekaj kolejne 4 minuty do momentu, aż będzie szklisty.
  • Całość zalej trzema szklankami wrzącej wody, dopraw solą i szafranem.
  • Naczynie przykryj i duś potrawę na wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki.
  • Paellę podawaj na patelni tuż po przygotowaniu, przybraną tymiankiem.
Katarzyna Sawicka