Paella z owocami morza: przepis na sylwestrowe danie z kuchni hiszpańskiej
2022-03-10
łatwy
30 min
4
Paella z owocami morza to danie pochodzenia hiszpańskiego, które możesz przygotować zarówno na wieczór z przyjaciółmi, jak i na każdą inną imprezę w domu i plenerze.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ryżu długoziarnistego
- 10 krewetek
- 10 małży
- 10 paluszków krabowych
- 15 dag kalmarów
- oliwa
- szczypta szafranu
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na dużej patelni rozgrzej cztery łyżki oliwy. Wrzuć pozbawione pancerzy krewetki, małże w muszlach, paluszki krabowe i pokrojone kalmary.
- Po 3 minutach dodaj ryż i odczekaj kolejne 4 minuty do momentu, aż będzie szklisty.
- Całość zalej trzema szklankami wrzącej wody, dopraw solą i szafranem.
- Naczynie przykryj i duś potrawę na wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki.
- Paellę podawaj na patelni tuż po przygotowaniu, przybraną tymiankiem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?