Pikantne flaczki z kalmarów: obłędne danie imprezowe

Pikantne flaczki z kalmarów: obłędne danie imprezowe
Autor: Shutterstock.com Pikantne flaczki z kalmarów: obłędne danie imprezowe
łatwy
30 min
4

Flaczki z kalmarów są przepyszne i śmiało mogą zastąpić tradycyjne flaki wołowe, flaczki z żołądków drobiowych lub z boczniaków. Flaczki z kalmarów to świetna zupa na specjalne okazje. Najlepsza na imprezy. Pikante i pożywne pomidorowe flaczki z kalmarów rozgrzewają i sycą. Wybornie smakują i bardzo łatwo je przygotować. Flaczki przyrządzamy z łatwo dostępnych krążków kalmara. Smacznego!

SKŁADNIKI

  • 800 g krążków z tuszek kalmarów, blanszowanych
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 pokrojona cebula
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 ostra papryczka, drobno posiekana, bez pestek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 500 ml przecieru z pomidorów
  • 1 l bulionu warzywnego
  • słodka i ostra papryka, pieprz, sól do smaku
  • świeże liście bazylii do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia.
  • Dodaj ostrą papryczkę i smaż pół minuty. Dodaj koncentra pomidorowy. Zamieszaj i smaż jeszcze pół minuty.
  • Wlej wino. Zamieszaj zawartość garnka. Wlej przecier pomidorowy oraz bulion warzywny. Zagotuj. 
  • Dodaj krążki z kalmarów i gotuj 5 minut. Przypraw słodką i ostrą papryką, pieprzem oraz solą według własnego smaku. Na koniec dodaj pokrojone lub porwane liście bazylii.
  • Podawaj z bagietką.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki

Sałatki na SYLWESTRA - TOP 10 sałatek imprezowych

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej