Pikantne flaczki z kalmarów: obłędne danie imprezowe
2021-12-31
łatwy
30 min
4
Flaczki z kalmarów są przepyszne i śmiało mogą zastąpić tradycyjne flaki wołowe, flaczki z żołądków drobiowych lub z boczniaków. Flaczki z kalmarów to świetna zupa na specjalne okazje. Najlepsza na imprezy. Pikante i pożywne pomidorowe flaczki z kalmarów rozgrzewają i sycą. Wybornie smakują i bardzo łatwo je przygotować. Flaczki przyrządzamy z łatwo dostępnych krążków kalmara. Smacznego!
SKŁADNIKI
- 800 g krążków z tuszek kalmarów, blanszowanych
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 pokrojona cebula
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 ostra papryczka, drobno posiekana, bez pestek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka czerwonego wina
- 500 ml przecieru z pomidorów
- 1 l bulionu warzywnego
- słodka i ostra papryka, pieprz, sól do smaku
- świeże liście bazylii do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia.
- Dodaj ostrą papryczkę i smaż pół minuty. Dodaj koncentra pomidorowy. Zamieszaj i smaż jeszcze pół minuty.
- Wlej wino. Zamieszaj zawartość garnka. Wlej przecier pomidorowy oraz bulion warzywny. Zagotuj.
- Dodaj krążki z kalmarów i gotuj 5 minut. Przypraw słodką i ostrą papryką, pieprzem oraz solą według własnego smaku. Na koniec dodaj pokrojone lub porwane liście bazylii.
- Podawaj z bagietką.
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki