Pasta z wędzonej makreli - zdrowy i smakowity dodatek do pieczywa

2020-03-11
Pasta z wędzonej  makreli - zdrowy i smakowity dodatek do pieczywa
Autor: Shutterstock Pasta z wędzonej makreli to zdrowy dodatek do pieczywa - z polecanych przez dietetyków ryb morskich
łatwy
10 min
4

Pasta z wędzonej makreli zasmakuje nawet tym, którzy nie przepadają za tą rybą. Doskonały sposób na podanie ryby morskiej, tak zalecanej przez dietetyków.

Składniki

1 średnia wędzona makrela

2 jaja

kilka gałązek szczypioru

2 łyżki majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

szczypta soli

1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Makrelę oczyść z ości, przełóż do salaterki i rozdrobnij widelcem.

Jaja ugotuję na twardo, ostudź, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Do makreli dodaj jaja, drobno posiekany szczypior, sól i pieprz do smaku oraz majonez i jogurt naturalny w takiej ilości, aby pasta po wymieszaniu odpowiadała twoim preferencjom.

Podawaj na śniadanie lub kolację z ulubionym pieczywem - naszym zdaniem najlepiej smakuje z ciemnym chlebem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska