Pasta z wędzonej makreli - zdrowy i smakowity dodatek do pieczywa
Dieta bezglutenowa
Pasta z wędzonej makreli jest wyjątkowo dobra i przypadnie do smaku każdemu. Jej smak zachwyci nawet tych, którzy nie przepadają za tą rybą. Makrela to zdrowa i smaczna ryba, którą warto wprowadzić do diety. To doskonały sposób na podanie ryby morskiej zalecanej jest przez lekarzy i dietetyków. Oto prosty przepis na pastę z wędzonej makreli.
Co dodać do pasty z ryby wędzonej?
Aby przyrządzić smakowitą pastę rybną, potrzebne są proste i niedrogie produkty. Zaletą tego przepisu jest to, że pyszne smarowidło do chleba można robić przez cały rok, ponieważ wszystkie składniki są zawsze w sklepach.
Z czego więc zrobić pyszną domową pastę z wędzonej ryby? Lista składników jest krótka i obejmuje tylko pięć produktów i dwie przyprawy, które każdy ma w domu.
- wędzona makrela
- jajka ugotowane na twardo
- szczypiorek
- majonez
- jogurt naturalny
- przyprawy – sól i pieprz ziołowy
Jak zrobić dobrą pastę z makreli wędzonej?
Przepis na wyśmienitą pastę przyrządzoną z wędzonej makreli jest bardzo łatwy i nie zajmuje dużo czasu. To prosta receptura na pełne smaku smarowidło do chleba. Jajka, które podkręcają smak i sprawiają, że pasta jest bardziej sycąca, warto ugotować wcześniej. Po ostygnięciu łatwiej je obrać i zetrzeć na tarce.
Jak zrobić pastę z makreli z jajkiem? Z tym przepisem jest to banalnie łatwe i błyskawiczne. Zobaczcie, jak robić smaczną domową pastę z wędzonej makreli.
- 1. krok – obranie makreli i rozdrobnienie ryby widelcem
- 2. krok – połączenie makreli ze startymi na tarce jajkami
- 3. krok – dodanie pozostałych składników i przypraw
Jak podawać pastę z wędzonej makreli?
Domowa pasta przygotowana z makreli wędzonej i jajek na twardo sprawdzi się zawsze. Świetnie smakuje przez cały rok. Można serwować ją o każdej porze dnia. To pomysł na smaczne śniadanie i kolację dla całej rodziny. Najlepiej smakuje z chlebem czy bułeczkami. Pasta z wędzonej makreli świetnie łączy się z ciemnym pieczywem, które jest zalecane przez lekarzy i dietetyków. Zamiast chleba czy bułeczek można podać ją ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 wędzona makrela
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makrelę oddzielić od skóry i ości. Przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem.
- Jajka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do makreli i wymieszać.
- Dodać szczypior, majonez i jogurt naturalny. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Podawać na śniadanie lub kolację z ulubionym pieczywem. Naszym zdaniem najlepiej smakuje z ciemnym chlebem.