Pasta z wędzonej makreli - zdrowy i smakowity dodatek do pieczywa

2024-10-17
pasta z wędzonej makreli
Autor: Shutterstock Z tej zdrowej wędzonej ryby zrobisz najlepszą pastę do chleba.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Pasta z wędzonej makreli jest wyjątkowo dobra i przypadnie do smaku każdemu. Jej smak zachwyci nawet tych, którzy nie przepadają za tą rybą. Makrela to zdrowa i smaczna ryba, którą warto wprowadzić do diety. To doskonały sposób na podanie ryby morskiej zalecanej jest przez lekarzy i dietetyków. Oto prosty przepis na pastę z wędzonej makreli.

Co dodać do pasty z ryby wędzonej?

Aby przyrządzić smakowitą pastę rybną, potrzebne są proste i niedrogie produkty. Zaletą tego przepisu jest to, że pyszne smarowidło do chleba można robić przez cały rok, ponieważ wszystkie składniki są zawsze w sklepach.

Z czego więc zrobić pyszną domową pastę z wędzonej ryby? Lista składników jest krótka i obejmuje tylko pięć produktów i dwie przyprawy, które każdy ma w domu.

  • wędzona makrela
  • jajka ugotowane na twardo
  • szczypiorek
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • przyprawy – sól i pieprz ziołowy

Jak zrobić dobrą pastę z makreli wędzonej?

Przepis na wyśmienitą pastę przyrządzoną z wędzonej makreli jest bardzo łatwy i nie zajmuje dużo czasu. To prosta receptura na pełne smaku smarowidło do chleba. Jajka, które podkręcają smak i sprawiają, że pasta jest bardziej sycąca, warto ugotować wcześniej. Po ostygnięciu łatwiej je obrać i zetrzeć na tarce.

Jak zrobić pastę z makreli z jajkiem? Z tym przepisem jest to banalnie łatwe i błyskawiczne. Zobaczcie, jak robić smaczną domową pastę z wędzonej makreli.

  • 1. krok – obranie makreli i rozdrobnienie ryby widelcem
  • 2. krok – połączenie makreli ze startymi na tarce jajkami
  • 3. krok – dodanie pozostałych składników i przypraw

Jak podawać pastę z wędzonej makreli?

Domowa pasta przygotowana z makreli wędzonej i jajek na twardo sprawdzi się zawsze. Świetnie smakuje przez cały rok. Można serwować ją o każdej porze dnia. To pomysł na smaczne śniadanie i kolację dla całej rodziny. Najlepiej smakuje z chlebem czy bułeczkami. Pasta z wędzonej makreli świetnie łączy się z ciemnym pieczywem, które jest zalecane przez lekarzy i dietetyków. Zamiast chleba czy bułeczek można podać ją ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 wędzona makrela
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makrelę oddzielić od skóry i ości. Przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem.
  • Jajka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do makreli i wymieszać.
  • Dodać szczypior, majonez i jogurt naturalny. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Podawać na śniadanie lub kolację z ulubionym pieczywem. Naszym zdaniem najlepiej smakuje z ciemnym chlebem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Redakcja
więcej