Zapomnij o dorszu i łososiu. Ta ryba jest tania, pyszna i pełna zdrowia
Ta ryba jest wyjątkowo smaczna i zawiera wiele cennych składników odżywczych, a jej cena nie przyprawia o zawrót głowy. Można ją kupić w wielu sklepach i jest dostępna przez cały rok. Makrela, bo to o niej właśnie mowa, to jedna z najzdrowszych ryb, którą warto wprowadzić do diety. Jakie właściwości ma makrela i jak można ją przyrządzić? Wyjaśniamy.
Spis treści
Czy makrela jest zdrowa?
Makrela to ryba morska, która prowadzi wędrowny tryb życia. Zamieszkuje wody Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego. Występuje także w południowo-zachodniej części Morza Bałtyckiego. W wodach morskich żyje 21 gatunków makreli. Najpopularniejszym jest makrela atlantycka. Znane są także inne gatunki jak pacyficzna, hiszpańska i królewska. Najsmaczniejsza i najzdrowsza jest świeża makrela. W Polsce znana i lubiana jest makrela wędzona. Dostępne są także przetwory z makreli.
Makrela jest rybą tłustą o jędrnym białym mięsie. Ma mało ości, jej smak jest wyrazisty, ale łagodny. Jest zaliczana do jednych z najzdrowszych ryb na świecie. Co zawiera makrela? Ta ryba morska jest bogata w pełnowartościowe białko zawierające dziewięć aminokwasów egzogennych oraz nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 i omega-3 jak DHA i EPA. Są to substancje, które zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Obniżają poziom trójglicerydów, ale nie zwiększają poziomu cholesterolu.
Makrela jest także bogata w minerały i witaminy. W jej mięsie znajduje się spora dawka selenu, sodu, potasu, fosforu i magnezu. Jest skarbnicą witaminy A, B12 i D3.
Jak często można jeść makrelę?
Według Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego ryby powinno spożywać się dwa razy w tygodniu. Raz na tydzień na talerzach powinny pojawić się tłuste ryby morskie, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe i pozytywnie wpływają na zdrowie. Idealna jest właśnie makrela. Zawiera niezbędne składniki odżywcze i jest pyszna.
Co można zrobić z makreli?
Makrela to ryba smaczna, niedroga i łatwo dostępna przez cały rok. Można ją kupić w sklepach rybnych i marketach. Dostępna jest ryba świeża, wędzona, w oleju czy sosie pomidorowym w puszce. Makrela jest pysznym i zdrowym zamiennikiem mięsa, które według lekarzy i dietetyków należy ograniczać i zastępować je innymi produktami. Alternatywą jest pyszna i zdrowa makrela. Sprawdzi się na obiad, w sałatkach i pastach kanapkowych do pieczywa.
Przepisy z makrelą
Tłusta i zdrowa makrela to świetny składnik wielu pysznych dań na ciepło i na zimno. Poniżej znajdziecie kilka prostych i sprawdzonych przepisów na tę wyśmienitą rybę. Warto z nich skorzystać i zacząć jeść makrelę przynajmniej raz w tygodniu.
- Domowa pastella z makreli. Przepis na pyszną pastę z wędzonej ryby do kanapek
- Jajka faszerowane makrelą - przepis diety Dukana, wysokobiałkowy
- Omlet z wędzoną makrelą - na pożywne śniadanie, lekki lunch lub ciepłą kolację
- Pikantna makrela z grilla z ostrą papryką
- Sałatka z wędzoną makrelą i jajkami
Zobacz galerię i poznaj najlepsze przepisy na dania rybne. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę o rybach.