Domowa pastella z makreli. Przepis na pyszną pastę z wędzonej ryby do kanapek

domowa pasta z makreli
Autor: Shutterstock Pyszna pasta z wędzonej makreli to świetny dodatek do chleba.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Domowa pasta do kanapek jest lepsza od sklepowej pastelli. Przygotowanie jest banalnie proste. Ręcznie zrobiona pasta kanapkowa zawiera tylko to, co do niej dodacie. Nie ma tu żadnych polepszaczy smaku, ani szkodliwych konserwantów. No i jest przepyszna! 

Co się dodaje do pasty z makreli?

W tym prostym przepisie na najlepszą pastę kanapkową potrzebne są składniki, które łatwo kupić w wielu sklepach bez względu na porę roku. Są to popularne i niedrogie produkty wyróżniające się pysznym smakiem.

Co więc dodać do pasty z ryby wędzonej? Lista składników jest krótka. Znalazły się na niej takie produkty jak:

  • wędzona makrela
  • jajka ugotowane na twardo
  • ogórki konserwowe
  • majonez
  • musztarda
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić pastę z makreli i jajkiem?

W sklepach można kupić gotową pastę z wędzonej makreli. Jednak nie ma co przepłacać za produkt, którego skład może budzić mieszane uczucia. Pyszną pastę rybną do chleba można łatwo i szybko przyrządzić w domu. Przepis na pełną smaku domową pastę z makreli nie jest trudny. Składników nie trzeba gotować, ani smażyć. Wystarczy je pokroić i wymieszać.

Przygotowanie smakowitej pastelli z makreli w domu jest banalnie łatwe. Wystarczy 10 minut wolnego czasu, aby cieszyć się jej wybornym smakiem. Gotową pastę z wędzonej makreli należy przechowywać w lodówce i zjeść w ciągu trzech dni. Jak więc zrobić tę wyśmienitą pastę rybną?

  • 1. krok – obranie ze skóry i ości oraz pokrojenie wędzonej makreli
  • 2. krok – wymieszanie wędzonej makreli z ugotowanymi na twardo jajkami i ogórkami
  • 3. krok – połączenie składników z majonezem, musztardą i pieprzem

SKŁADNIKI

  • 1 wędzona makrela
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makrelę obrać ze skóry i ości. Mięso ryby posiekać i przełożyć do miseczki. 
  • Jajka posiekać drobno. Ogórki pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach. 
  • Jajka i ogórki dodać do makreli i wymieszać. 
  • Dodać majonez i musztardę. Doprawić pieprzem. Dokładnie wymieszać.  Przechowywać w lodówce do 72 godzin. 
  • Podawać jako dodatek do pieczywa lub przekąskę ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej