Domowa pastella z makreli: przepis na pastę do kanapek

Domowa pastella z makreli: przepis na pastę do kanapek
Autor: Shutterstock.com Domowa pastella z makreli: przepis na pastę do kanapek
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Domowa pasta do kanapek jest lepsza od sklepowej pastelli. Przygotowanie jest banalnie proste. Ręcznie zrobiona pasta kanapkowa zawiera tylko to, co do niej dodacie. Nie ma tu żadnych polepszaczy smaku, ani szkodliwych konserwantów. No i jest przepyszna! 

PASTY KANAPKOWE - 10 obłędnych przepisów

SKŁADNIKI

  • 1 makrela wędzona
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1/3 pieprzu mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makrelę obrać ze skóry i ości. Mięso ryby posiekać. 
  • Jajka posiekać drobno. Ogórki pokroić w małą kosteczkę lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. 
  • Rozdrobnioną makrelę wymieszać z posiekanym jajkiem, pokrojonymi ogórkami. 
  • Dodać do rybnej mieszaniny majonez, musztardę i pieprz. Wymieszać wszystko razem. 
  • Jeśli masa wydaje się zbyt sucha dodać kolejną łyżkę majonezu. 
  • Przechowywać w lodówce do 72 godzin. 
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej