Omlet z wędzoną makrelą - na pożywne śniadanie, lekki lunch lub ciepłą kolację

Omlet z makrelą wędzoną
Autor: Shutteratock Omlet z makrelą wędzoną to szybki i bardzo pożywny posiłek.
łatwy
20 min
2

Omlet z wędzoną makrelą to bardzo uniwersalne danie. Syci na bardzo długo, stanowi więc dobrą opcję na śniadanie, zwłaszcza wtedy, gdy wiemy, że przez kilka godzin nie będziemy mieli możliwości nic zjeść. Ale taki omlet nada się również na lunch lub ciepłą kolację. O każdej porze smakuje wybornie. 

SKŁADNIKI

  • 5 jajek
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 mała wędzona makrela
  • 1 łyżka tłuszczu do smażenia
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę obrać ze skóry i ości, podzielić na kawałki.
  • Jajka ubić trzepaczką z mlekiem, dodać mąkę, przyprawić solą i pieprzem.
  • Dokładnie połączyć składniki, aby nie było grudek.
  • Na patelni rozgrzać olej i wylać na nią połowę masy jajecznej. 
  • Gdy jajka od spodu się setną na wierzch położyć połowę ryby i dosmażyć omlet na małym ogniu.
Jajka – zdrowie w skorupce

Galeria: Jajka na śniadanie - jak ugotować lub usmażyć jajka

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej