Omlet z wędzoną makrelą - na pożywne śniadanie, lekki lunch lub ciepłą kolację
2022-05-04
łatwy
20 min
2
Omlet z wędzoną makrelą to bardzo uniwersalne danie. Syci na bardzo długo, stanowi więc dobrą opcję na śniadanie, zwłaszcza wtedy, gdy wiemy, że przez kilka godzin nie będziemy mieli możliwości nic zjeść. Ale taki omlet nada się również na lunch lub ciepłą kolację. O każdej porze smakuje wybornie.
SKŁADNIKI
- 5 jajek
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki
- 1 mała wędzona makrela
- 1 łyżka tłuszczu do smażenia
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę obrać ze skóry i ości, podzielić na kawałki.
- Jajka ubić trzepaczką z mlekiem, dodać mąkę, przyprawić solą i pieprzem.
- Dokładnie połączyć składniki, aby nie było grudek.
- Na patelni rozgrzać olej i wylać na nią połowę masy jajecznej.
- Gdy jajka od spodu się setną na wierzch położyć połowę ryby i dosmażyć omlet na małym ogniu.
Jajka – zdrowie w skorupce