Pikantna makrela z grilla z ostrą papryką
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Makrela należy do ryb tłustych, bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe. Najczęściej jemy ją w postaci wędzonej, tymczasem świetnie smakuje też grillowana. Sprawdź, jak zrobić pikantną makrelę z grilla z ostrą papryką.
SKŁADNIKI
- 2 średnie patroszone makrele
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej wędzonej papryki
- 70 g miękkiego masła
- skórka starta z cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 1/4 łyżeczki soli
- do posypania: uprażony sezam
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryby opłucz, osusz i zrób w nich po 2 nacięcia po każdej stronie.
- Masło utrzyj z papryką, solą, skórką i sokiem z cytryny, natrzyj nim grubą warstwą ryby w środku i na wierzchu, wciskając masło w nacięcia.
- Grilluj po ok. 7 minut z każdej strony. Ryby posyp uprażonym sezamem.