Pikantna makrela z grilla z ostrą papryką

2021-03-29
Anna Olchowik
Pikantna makrela z ostrą papryką
Autor: thinkstockphotos.com Makrela z grilla jest o wiele zdrowsza od popularnej ryby wędzonej
łatwy
20 min
4

Makrela należy do ryb tłustych, bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe. Najczęściej jemy ją w postaci wędzonej, tymczasem świetnie smakuje też grillowana. Sprawdź, jak zrobić pikantną makrelę z grilla z ostrą papryką.

SKŁADNIKI

  • 2 średnie patroszone makrele
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej wędzonej papryki
  • 70 g miękkiego masła
  • skórka starta z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • do posypania: uprażony sezam

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryby opłucz, osusz i zrób w nich po 2 nacięcia po każdej stronie.
  • Masło utrzyj z papryką, solą, skórką i sokiem z cytryny, natrzyj nim grubą warstwą ryby w środku i na wierzchu, wciskając masło w nacięcia.
  • Grilluj po ok. 7 minut z każdej strony. Ryby posyp uprażonym sezamem.
Anna Olchowik