Sałatka z wędzoną makrelą i jajkami

2021-03-29
Sałatka z wędzoną makrelą i jajkami
Autor: Shutterstock Sałatka z wędzoną makrelą i jajkami
łatwy
30 min
4

Miks warzyw i rybiego mięsa w sałatce z wędzoną makrelą i jajkami nie tylko jest smaczny, lecz także syci na długo. Ryba to porządna porcja białka oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a warzywa dostarczają witamin i pierwiastków mineralnych.

Przepis pochodzi z książki „Ryby”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl z zakładce SuperHobby.

SKŁADNIKI

  • 3–4 średniej wielkości ziemniaki
  • wędzona makrela
  • nieduża cebula, najlepiej czerwona
  • 4 ogórki konserwowe
  • 4 jajka
  • kubeczek gęstego jogurtu naturalnego (ok. 170 g)
  • kilka łyżek majonezu
  • szczypta chili
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, jajka na twardo. Obrane ziemniaki i jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do dużej miski.
  • Pokroić drobno ogórki konserwowe oraz cebulę i dodać.
  • Wędzoną makrelę obrać ze skóry i wyjąć dokładnie ości.
  • Makrelę rozdrobnić widelcem lub po prostu w rękach i również dorzucić do miski.
  • Sałatkę przyprawić majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym, chili oraz pieprzem. Nie ma potrzeby solić tej sałatki, ponieważ makrela jest wystarczająco słona.