Sałatka z wędzoną makrelą i jajkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Miks warzyw i rybiego mięsa w sałatce z wędzoną makrelą i jajkami nie tylko jest smaczny, lecz także syci na długo. Ryba to porządna porcja białka oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a warzywa dostarczają witamin i pierwiastków mineralnych.
Przepis pochodzi z książki „Ryby”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.grupazpr.pl z zakładce SuperHobby.
SKŁADNIKI
- 3–4 średniej wielkości ziemniaki
- wędzona makrela
- nieduża cebula, najlepiej czerwona
- 4 ogórki konserwowe
- 4 jajka
- kubeczek gęstego jogurtu naturalnego (ok. 170 g)
- kilka łyżek majonezu
- szczypta chili
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, jajka na twardo. Obrane ziemniaki i jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do dużej miski.
- Pokroić drobno ogórki konserwowe oraz cebulę i dodać.
- Wędzoną makrelę obrać ze skóry i wyjąć dokładnie ości.
- Makrelę rozdrobnić widelcem lub po prostu w rękach i również dorzucić do miski.
- Sałatkę przyprawić majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym, chili oraz pieprzem. Nie ma potrzeby solić tej sałatki, ponieważ makrela jest wystarczająco słona.