Przecier pomidorowy [przepis]: jak zrobić przecier z pomidorów na zimę?

Przecier pomidorowy [przepis]: jak zrobić przecier z pomidorów na zimę?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Przecier pomidorowy przyda się do sosów czy klasycznej zupy pomidorowej

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne pomidory to symbol końca lata. Warto w tym czasie przyrządzić jak najwięcej przetworów z pomidorów na zimę. Podajemy łatwy przepis na przecier pomidorowy.

Składniki

  • 5 kg pomidorów
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pomidory umyć, pokroić w cząstki. Włożyć do rondla i rozgotować.

  • Miazgę przetrzeć przez sito, by odrzucić skórki i pestki.

  • Przetarte pomidory ponownie włożyć do rondla, zagotować, dodać sól i cukier.

  • Gorącym przecierem napełniać uprzednio umyte i wygotowane lub wyprażone w piecyku słoiki.

  • Słoiki zamknąć i pasteryzować 25 minut w temperaturze 90 st. C.

Przepisy z tej kategorii