Sałatka śledziowa z fasolą: jak zrobić
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Sałatka śledziowa - dobra na przekąskę lub samodzielne wigilijne danie. Wyjątkowy smak zawdzięcza składnikom kwaśnym (ogórkom konserwowym, marynowanym grzybkom) oraz białkowym (białej fasoli, jajkom). Podstawę sałatki stanowią oczywiście pyszne solone śledzie. Sałatka łączy w sobie dwa tradycyjnie podawane na wigilijną kolację składniki - śledzie i fasolę.
Polecamy także:
Sałatka śledziowa ze śledzi solonych i wędzonych
Sałatka śledziowa z groszkiem siostry Anastazji
SKŁADNIKI
- szklanka białej, drobnej fasoli
- 2 solone odfiletowywane śledzie
- 2 jajka
- duże winne jabłko
- 2 ogórki konserwowe
- 3-4 marynowane grzybki
- ½ szklanki majonezu sałatkowego
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę zalej wrzątkiem, odstaw do namoczenia. Wodę odcedź. Dolej świeżej wody, gotuj fasolę do miękkości (nie dodawaj soli).
- Ugotowaną fasolę odcedź, pozostaw do przestygnięcia. (Zamiast fasoli surowej możesz użyć tej z puszki, niewymagającej gotowania).
- Śledzie namocz w misce z wodą albo z mlekiem. Po 2-3 godzinach wyjmij, opłucz, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój rybę w kostkę. Więcej o moczeniu śledzi piszemy TUTAJ.
- Jajka ugotuj na twardo ze szczyptą soli. Ostudź, obierz ze skorupki, pokrój w kostkę (nie za małą).
- Umyte jabłko przekrój na pół, wydrąż gniazdo nasienne. Pokrój owoc w drobną kostkę.
- Ogórki konserwowe drobno pokrój lub poszatkuj. Bardzo drobno pokrój też odsączone z zalewy grzybki.
- Wszystkie składniki połącz ze sobą. Dodaj majonez z łyżeczką soku z cytryny. Dopraw sałatkę do smaku solą i pieprzem.
- Wstaw do lodówki przynajmniej na godzinę, by składniki dobrze się przegryzły.