Sałatka śledziowo-śliwkowa [SPRAWDZONY PRZEPIS]

2021-03-29
salatka-sledziowo-sliwkowa-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Sałatka śledziowo - śliwkowa to ciekawa kombinacja smaków
łatwy
30 min
4

Sałatka śledziowa z suszonymi śliwkami jest pyszna, a ponadto doskonale wpływa na przemianę materii. Zobacz, jak przygotować sałatkę śledziowo-śliwkową. Podajemy prosty przepis!

 

Polecamy również przepisy na: śledzie po egipskuśledzie z cytryną i z ziołami oraz sałatkę śledziową z groszkiem siostry Anastazji

SKŁADNIKI

  • pół kilograma filetów śledziowych typu matias
  • 2 surowe czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 15 suszonych śliwek
  • 1 łyżka rodzynek
  • pieprz
  • sól
  • 3-4 liście laurowe
  • puszka przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka oleju
  • sok z połowy cytryny
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Namocz filety przez 1-2 godziny w wodzie. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
  • Suszone śliwki i rodzynki też namocz w wodzie przez 1 godzinę. Po tym czasie sprawdź, czy stały się miękkie.
  • Pokrój wszystkie składniki (śledzie, paprykę cebulę, śliwki) w paseczki. Wszystkie razem włóż do jednej miski.
  • Dodaj pieprz, sól i liście laurowe. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Przygotuj sos - do osobnego naczynia wlej przecier pomidorowy, szklankę oleju, dodaj cukier i sok z cytryny do smaku. Całość wymieszaj i polej składniki sałatki. Wszystko dokładnie wymieszaj jeszcze raz i włóż do szklanego naczynia ze szczelną pokrywą.
  • Naczynie odstaw na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie sałatka śledziowo-śliwkowa jest gotowa do spożycia.