Śledzie w sosie tatarskim - zakąska na każdą okazję

2021-03-29
Śledzie w sosie tatarskim - zakąska na każdą okazję
Autor: Shutterstock Śledzie w sosie tatarskim to pyszna i niezwykle popularna zakąska na każdą okazję. 
łatwy
15 min
4

Śledzie to ulubiona przystawka Polaków, którzy mimo, że jedzą mało ryb, to lubią śledzikiem zakąszać i podają go przy wszelkich możliwych okazjach, na Boże Narodzenie, na Wielkanoc, na Sylwestra i w karnawale, przy okazji przyjęć i uroczystości rodzinnych. Ten przepis to pomysł na śledzie w sosie tatarskim. Prosty i efektowny sposób na pyszną zakąskę ze śledzi. 

 

Zobacz najlepsze przepisy ze śledziem w roli głównej:

 

Polecamy również: Przepis na śledzie z gorczycąŚledzie pod jabłkowo-jogurtową pierzynką oraz Śledzie w oleju

Sprawdź także >>> Śledzie w warzywach z grzybami

SKŁADNIKI

  • 6-8 filetów śledziowych
  • mały słoiczek grzybków marynowanych
  • 3-5 ogórków konserwowych
  • 2 jaja na twardo
  • słoiczek majonezu
  • 2-3 łyżki stołowe gęstej śmietany
  • pieprz
  • sól
  • cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie namoczyć, odsączyć i pokroić w drobną kostkę. Jak moczyć śledzie piszemy tutaj
  • Jaja również posiekać bardzo drobno, podobnie, jak grzybki i ogórki.
  • Majonez połączyć ze śmietaną, przyprawami i wcześniej pokrojonymi jajkami, grzybkami i ogórkami.
  • Śledzie ułożyć na półmisku (lub w słoju - jeśli przygotowujemy je dzień wcześniej), zalać sosem.