Śledzie pod jabłkowo-jogurtową pierzynką: smaczne danie na codzień i od święta

2021-03-29
Śledzie pod jabłkowo-jogurtową pierzynką
Autor: thinkstockphotos.com Śledzie w sosie jogurtowym z dodatkiem jabłka to bardzo zdrowa potrawa
łatwy
35 min
4

Śledzie są przede wszystkim bardzo smaczne. Ale przy okazji działają przeciwdepresyjnie, poprawiają nastrój, ułatwiają szybkie zapamiętywanie i umiejętność skupienia uwagi, zawierając przy tym kwasy omega-3 i witaminę E. Słone śledzie doskonale komponują się ze słodkimi, orzeźwiającymi jabłkami i łagodną śmietaną. Wypróbuj przepis na śledzie pod jabłkowo-jogurtową pierzynką! 

Polecamy również inne dania ze śledzi: śledzie z jabłkiem i cebulą w śmietanie, śledzie z warzywami w śmietanie oraz śledzie po tatarsku

SKŁADNIKI

  • 2 filety śledziowe w oleju
  • kwaśne jabłko
  • cebula
  • 1/2 szklanki śmietany 12%
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu
  • sól i cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę drobniutko posiekać.
  • Jabłka z cebulką wymieszać, zalać jogurtem i śmietaną, doprawić szczyptą soli i cukru.
  • Filety śledziowe podzielić na dzwonka, zalać sosem.
  • Podawać z ziemniakami w mundurkach lub ciemnym pieczywem.