Śledzie z gorczycą: przepis na aromatyczną przekąskę

Śledzie z gorczycą: przepis na aromatyczną przekąskę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Smak śledzi z gorczycą podkreśla dodatek koncentratu pomidorowego. Po prostu pyszne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Brak pomysłu na pyszną przekąskę? Zawsze warto przygotować niezawodnego śledzia. Proponujemy przepis na śledzie z gorczycą. Najlepiej smakują następnego dnia po przygotowaniu. Takie śledzie można śmiało zaserwować z każdej odświętnej okazji, świetnie sprawdzą się podczas eleganckiego przyjęcia.

 

Składniki

  • 0,5 kg płatów śledziowych solonych

  • 2 łyżki cukru

  • 1/3 szklanki oleju

  • 1/4 szklanki octu 6%

  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 30 dag cebuli

  • 2-3 ziarna ziela angielskiego

  • listek laurowy

  • 4 łyżeczki gorczycy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie wymocz, pokrój na kawałki i odstaw. Jak moczyć śledzie piszemy tutaj

  • Cebulę pokrój w paseczki, uduś na oleju.

  • Dodaj cukier, ocet, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy. Zagotuj i razem duś kilka minut.

  • Dodaj gorczycę i znów kilka minut gotuj.

  • Po wystygnięciu wymieszaj ze śledziami i odstaw w chłodne miejsce.

Warto również spróbować śledzi według przepisu na śledzie w sosie tatarskim, śledzie w ziołach oraz śledzie korzenne.

Ocena: 3