Śledzie korzenne: przepis na delikatne śledzie z nutą orientalną

Śledzie korzenne: przepis na delikatne śledzie z nutą orientalną

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śledzie korzenne trzeba przygotować co najmniej dobę przed podaniem, żeby przeszły smakiem przypraw.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Śledzie korzenne to bardzo prosty sposób na przyrządzenie śledzi. Przełożone przyprawami z domowej spiżarni nabierają interesującego, głębokiego smaku z nutą Orientu. Przed podaniem wystarczy tylko posypać je posiekaną cebulką i potrawa gotowa. Sprawdź, jak przygotować te bardzo smaczne śledzie.

 

Składniki

  • 1 opakowanie filetów śledziowych

  • olej sałatkowy

  • 1 cytryna

  • 8 ziarenek ziela angielskiego

  • pieprz

  • 6 listków laurowych

  • 8 kulek jałowca

  • pół łyżeczki przyprawy do piernika

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śledzie wyjąć z opakowania, sprawdzić czy, nie mają ości (jeśli są, należy je usunąć), pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny.

  • Wkładać do słoika partiami, przekładając przyprawami.

  • Na koniec zalać olejem. Tak powinny się macerować przez kilka dni.

  • Przed podaniem posypać posiekaną cebulką.

Polecamy inne przebojowe przepisy w gwiazdorskiej obsadzie:

Ocena: 4,6