Śledzie korzenne: przepis na delikatne śledzie z nutą orientalną

2021-03-29
Śledzie korzenne
Autor: Shutterstock Śledzie korzenne trzeba przygotować co najmniej dobę przed podaniem, żeby przeszły smakiem przypraw.
łatwy
25 min
4

Śledzie korzenne to bardzo prosty sposób na przyrządzenie śledzi. Przełożone przyprawami z domowej spiżarni nabierają interesującego, głębokiego smaku z nutą Orientu. Przed podaniem wystarczy tylko posypać je posiekaną cebulką i potrawa gotowa. Sprawdź, jak przygotować te bardzo smaczne śledzie.

 

Polecamy również: śledzie w marynacie korzennej i  śledzie pod buraczaną pierzynką w piernikowym sosie.

Polecamy inne przebojowe przepisy w gwiazdorskiej obsadzie:

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie filetów śledziowych
  • olej sałatkowy
  • 1 cytryna
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz
  • 6 listków laurowych
  • 8 kulek jałowca
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śledzie wyjąć z opakowania, sprawdzić czy, nie mają ości (jeśli są, należy je usunąć), pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny.
  • Wkładać do słoika partiami, przekładając przyprawami.
  • Na koniec zalać olejem. Tak powinny się macerować przez kilka dni.
  • Przed podaniem posypać posiekaną cebulką.