Ciasto na pierogi bez jajek: podstawowy przepis na przaśne ciasto pierogowe

2021-11-30
Ciasto na pierogi: podstawowy przepis na przaśne ciasto na pierogi
Autor: Shutterstock Ciasto na pierogi, pierożki i uszka powinno „odpocząć” przed wałkowaniem. 
łatwy
45 min
4

Ciasto na pierogi ma wiele odmian. W Polsce najpopularniejsze ciasto pierogowe, to ciasto przaśne, w skład którego wchodzą tylko mąka i woda. Bez niego trudno sobie wyobrazić pierogi z jagodami, z kapustą i grzybami, z mięsem, czy ruskie. Podajemy przepis na pierogowe ciasto według receptury Joanny Jakubiuk, polskiej królowej pierogów, wybitnej szefowej kuchni, animatorki ruchu Podlasie SlowFood i kreatorce kulinarnej. 

Polecamy również kilka ciekawych przepisów na pierogi: Pierogi z kaszą gryczaną, Pierogi z rybą oraz Pierogi ze śliwką suszoną moczoną w śliwowicy.

Zobacz GALERIĘ: Jak zrobić pierogi - krok po kroku

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać do miski.
  • Większą część wysypać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać szczyptę soli.
  • Zagnieść wszystko razem dosypując resztę mąki. Ciasto chwilę wyrabiać, aby było gładkie i elastyczne.
  • Zawinąć ciasto w lnianą ściereczkę i odłożyć na pół godziny, aby żeby „odpoczęło”, a Natura mogła zrobić swoje. Zwilżony gluten uwolni się i ciasto będzie elastyczne i gładkie bez długotrwałego wyrabiania.
  • Ciasto rozwałkować cienko, na grubość ok 2 mm. Jeśli się klei do wałka lub do stolnicy to znaczy że jest w nim zbyt mało mąki. Wówczas trzeba dodać trochę mąki i jeszcze przez chwilę zagniatać ciasto.
  • Następnie wyciąć niewielkie krążki, albo kwadraty, nałożyć farsz i połączyć krążek ciasta uważając przy tym żeby farsz nie dostał się między jego brzegi.
  • Mocno zlepiać, tak żeby nie było dziurek przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
  • Gotować pierogi w lekko osolonym wrzątku aż do wypłynięcia.
Nie tylko ruskie ze skwarkami. Pierogi jedzą ludzie na całym świecie.