Ciasto na pierogi bez jajek: przepis podstawowy na przaśne ciasto pierogowe
Ciasto na pierogi bez jajka to przepis podstawy, najprostszy. To ciasto przaśne, w skład którego wchodzą tylko mąka i woda. Bez niego trudno sobie wyobrazić pierogi z jagodami, z kapustą i grzybami, z mięsem czy ruskie. Podajemy przepis na pierogowe ciasto bez jajek według receptury Joanny Jakubiuk, polskiej królowej pierogów, wybitnej szefowej kuchni, animatorki ruchu Podlasie SlowFood i kreatorki kulinarnej.
SKŁADNIKI
- 400 g mąki pszennej (typ 550)
- ok. 150 ml ciepłej wody
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać do miski.
- Większą część wysypać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać szczyptę soli.
- Zagnieść wszystko razem dosypując resztę mąki. Ciasto chwilę wyrabiać, aby było gładkie i elastyczne.
- Zawinąć ciasto w lnianą ściereczkę i odłożyć na pół godziny, aby żeby „odpoczęło”, a natura mogła zrobić swoje.
- Zwilżony gluten uwolni się i ciasto będzie elastyczne i gładkie bez długotrwałego wyrabiania.
- Ciasto rozwałkować cienko, na grubość ok 2 mm. Jeśli się klei do wałka lub do stolnicy to znaczy że jest w nim zbyt mało mąki.
- Wówczas trzeba dodać trochę mąki i jeszcze przez chwilę zagniatać ciasto.
- Następnie wyciąć niewielkie krążki albo kwadraty, nałożyć farsz i połączyć krążek ciasta uważając przy tym żeby farsz nie dostał się między jego brzegi.
- Mocno zlepiać, tak żeby nie było dziurek przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć. Jak najszybciej lepić pierogi?
- Gotować pierogi w lekko osolonym wrzątku aż do wypłynięcia.
Najlepsze ciasto na pierogi
Jaki jest najlepszy przepis na ciasto na pierogi? Oczywiście ten, który najbardziej lubimy i który odpowiada nam i naszym bliskim. Jeśli zastanawiasz się czy ciasto na pierogi robić z jajkiem lub bez, wypróbuj obie wersje i sprawdź, która ci bardziej smakuje. A jeśli nie jadasz produktów zwierzęcych lub masz alergie na jajka, ale chcesz dodać do masy składnik wiążący, dodaj do niej nieco kisielku z siemienia lnianego lub poszukaj zamienników jajka. Więcej o tym znajdziesz w tekście: Czym zastąpić jajko?. Wystarczy kilka prób, aby znaleźć recepturę, która da ciasto na pierogi rozplywające się w ustach, mięciutkie i delikatne, które będzie jednocześnie na tyle mocne by utrzymać zamknięty w nim farsz.