Ciasto na pierogi bez jajek: przepis podstawowy na przaśne ciasto pierogowe

2022-12-06
Ciasto na pierogi bez jajka
Autor: Shutterstock Ciasto na pierogi, zwłaszcza to bez jajka, pierożki i uszka powinno „odpocząć” przed wałkowaniem. 
łatwy
45 min
4

Ciasto na pierogi bez jajka to przepis podstawy, najprostszy. To ciasto przaśne, w skład którego wchodzą tylko mąka i woda. Bez niego trudno sobie wyobrazić pierogi z jagodami, z kapustą i grzybami, z mięsem czy ruskie. Podajemy przepis na pierogowe ciasto bez jajek według receptury Joanny Jakubiuk, polskiej królowej pierogów, wybitnej szefowej kuchni, animatorki ruchu Podlasie SlowFood i kreatorki kulinarnej. 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać do miski.
  • Większą część wysypać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać szczyptę soli.
  • Zagnieść wszystko razem dosypując resztę mąki. Ciasto chwilę wyrabiać, aby było gładkie i elastyczne.
  • Zawinąć ciasto w lnianą ściereczkę i odłożyć na pół godziny, aby żeby „odpoczęło”, a natura mogła zrobić swoje.
  • Zwilżony gluten uwolni się i ciasto będzie elastyczne i gładkie bez długotrwałego wyrabiania.
  • Ciasto rozwałkować cienko, na grubość ok 2 mm. Jeśli się klei do wałka lub do stolnicy to znaczy że jest w nim zbyt mało mąki.
  • Wówczas trzeba dodać trochę mąki i jeszcze przez chwilę zagniatać ciasto.
  • Następnie wyciąć niewielkie krążki albo kwadraty, nałożyć farsz i połączyć krążek ciasta uważając przy tym żeby farsz nie dostał się między jego brzegi.
  • Mocno zlepiać, tak żeby nie było dziurek przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć. Jak najszybciej lepić pierogi?
  • Gotować pierogi w lekko osolonym wrzątku aż do wypłynięcia.
Nie tylko ruskie ze skwarkami. Pierogi jedzą ludzie na całym świecie.

Najlepsze ciasto na pierogi

Jaki jest najlepszy przepis na ciasto na pierogi? Oczywiście ten, który najbardziej lubimy i który odpowiada nam i naszym bliskim. Jeśli zastanawiasz się czy ciasto na pierogi robić z jajkiem lub bez, wypróbuj obie wersje i sprawdź, która ci bardziej smakuje. A jeśli nie jadasz produktów zwierzęcych lub masz alergie na jajka, ale chcesz dodać do masy składnik wiążący, dodaj do niej nieco kisielku z siemienia lnianego lub poszukaj zamienników jajka. Więcej o tym znajdziesz w tekście: Czym zastąpić jajko?. Wystarczy kilka prób, aby znaleźć recepturę, która da ciasto na pierogi rozplywające się w ustach, mięciutkie i delikatne, które będzie jednocześnie na tyle mocne by utrzymać zamknięty w nim farsz.

Zobacz GALERIĘ: Jak zrobić pierogi - krok po kroku