Czym zastąpić jajko? Czy aquafaba to najlepszy zamiennik jajka?
Jajka to ważny składnik wielu potraw. Mają działanie spajające, łączą i spulchniają. Co jeśli ktoś nie chce lub nie może ich jeść? Chociaż wydaje się to niemożliwe, jajka można zastąpić. Zamienników jajek z powodzeniem używają w różnych przepisach weganie. Odpowiednio dobrane zadziałają tak samo i bardzo trudno będzie wyczuć różnicę.
Spis treści
Jajka to źródło dobrze przyswajalnego białka i wszystkich niezbędnych dla organizmu aminokwasów. Są bogate w fosfor, żelazo, potas, wapń, magnez, selen, kwas foliowy oraz witaminy A, D, E, K, B12. Jajka zawierają kwasy omega-3, a w żółtku znajduje się beta-karoten i luteina chroniąca oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Jajka pozytywnie wpływają na metabolizm i pomagają usunąć toksyny.
Jajka są pyszne i można przyrządzać je na wiele różnych sposobów. To również bardzo dobry składnik, który spulchnia, wiąże i zagęszcza. Jajek używa się nie tylko do słodkich wypieków, ale i naleśników, potraw mięsnych czy do panierowania. Niestety jajka wykazują silne właściwości alergizujące i nie każdy może je jeść. Co więc jeść zamiast jajka?
Zamienniki jajek
Wybór zamiennika zależy od przepisu, ponieważ jajka mogą spełniać różne funkcje. Dobrze jest więc zdecydować się na substytut dostosowany do rodzaju potrawy.
- Aquafaba – jej właściwości zbliżone są do białka jaj, spulchnia i łączy składniki. A co to takiego? Jest to zalewa z ciecierzycy w puszce lub woda, w której gotowały się ziarna. Z aquafaby można upiec wegańskie bezy, używać do ciast, musów, kremów i do roślinnego majonezu.
- Awokado – pełne zdrowia i składników odżywczych awokado może zastąpić jajko. Powinno być bardzo dojrzałe, aby wykazało takie same właściwości.
- Chia – ziarenka szałwii hiszpańskiej są nie tylko zdrowe, ale i wykazują działanie wiążące. Chia zamiast jajka sprawdzi się w ciastach, ciasteczkach i babeczkach. Można dodawać je także do potraw wytrawnych.
- Jogurt – można zastąpić nim jajka w ciastach, muffinach i babeczkach. Zamiast jajek do panierki można wykorzystać właśnie jogurt. Można wykorzystać zarówno jogurt naturalny i wegański sojowy.
- Kasza jaglana – to uniwersalny składnik i zamiennik jajka w wielu różnych daniach. Jaglanki zamiast jajek używa się się do słodkich wypieków, deserów, budyni, pasztetów, klopsików, pulpecików, a nawet do farszu do pierogów.
- Siemię lniane – skarbnica składników odżywczych, która doskonale sprawdzi się w wypieku babeczek, ciastek i domowych chlebów. Kisiel lniany to również dobry składnik pasztetu.
- Masło orzechowe – sprawdzi się w ciastach i innych słodkich wypiekach. Dodatkową zaletą zamiany jajek ten produkt jest to, że słodkości nabiorą przyjemnego orzechowego smaku i aromatu.
- Mąka ziemniaczana – dobrze zagęści sosy i desery i nie wpłynie na ich smak.
- Mąka kukurydziana – można dodawać ją zamiast jajek do ciast, muffinek i pieczywa.
- Mąka ryżowa – ma takie samo działanie jak mąka ziemniaczana i kukurydziana. Nie wpływa na smak potraw.
- Mus owocowy – mus z bananów lub jabłek to idealny zamiennik jaja w słodkich potrawach jak ciasta, brownie, muffiny czy placuszki.
- Proszek do pieczenia – wymieszany z olejem roślinnym bardzo dobrze zastąpi jajko. Mieszankę można używać do wypieku domowego pieczywa, ciast i innych słodkości.
- Tofu – jest najlepszym zamiennikiem jajka do jajecznicy i omletów. Z dodatkiem czarnej soli i innych składników powstanie pyszne danie na ciepło na śniadanie.
Czym zastąpić 1 jajko - proporcje
1 jajko zastąpią:
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1 łyżka oleju
- 1 łyżka nasion chia + 3 łyżki wody lub mleka
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej + 2 łyżki wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
- 1 łyżka mąki ryżowej + 2 łyżki wody
- 3 łyżki aquafaby
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki zmiksowanego tofu
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego lub sojowego
- 1/4 szklanki musu jabłkowego
- 1/2 zmiksowanego banana
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 dojrzałe awokado
Jednym z zamienników jajek jest siemię lniane. Zobacz wideo i dowiedz się jakie ma właściwości.