Sałatka jarzynowa - przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową babci Teresy
2021-12-12
łatwy
60 min
4
Przepis na sałatkę jarzynową - świąteczne stoły Polaków pełne są tradycyjnych dań, które łączą pokolenia. Choć nie ma ścisłego kanonu świątecznych potraw, większość z nas na myśl o świątecznych przystawkach niemal czuje zapach i smak... sałatki jarzynowej – na stałe wpisanej na obowiązkową listę potraw. Szczególnym sentymentem darzymy sałatkę przygotowywaną tak, jak to robiła babcia i mama...
SKŁADNIKI
- 8 ziemniaków,
- 6 marchwi,
- 2 pietruszki,
- 6 jajek na twardo,
- 6 ogórków kwaszonych,
- 2 cebule,
- 1 jabłko,
- 1 puszka groszku zielonego,
- 1 puszka kukurydzy,
- natka pietruszki do smaku, a potem do posypania całości,
- słoik majonezu (320 gram) (jeśli chcesz aby danie było mniej kaloryczne, użyj połowy majonezu, a resztę zastąp jogurtem naturalnym),
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyć i ugotować warzywa na sałatkę jarzynową: ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler (uważaj, aby się nie rozgotowały!).
- Ugotować jajka na twardo.
- Gdy warzywa i jajka przestygną, obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Ogórki odsączyć i również pokroić.
- Posiekać drobno cebulę lub białą część pora oraz jabłko.
- Czosnek wycisnąć przez praskę.
- Wszystko włożyć do dużej miski. Dodać do tego 1 puszkę odsączonego groszku zielonego konserwowego, 1 puszkę odsączonej kukurydzy konserwowanej i 1 słoik majonezu dekoracyjnego.
- Wkroić pietruszkę zieloną i koper.
- Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wyłożyć do dekoracyjnej miski i ozdobić, np. pietruszką, koprem, papryką różnokolorową, groszkiem, kukurydzą, jajkiem, marchwią.
- Odstawić sałatkę do lodówki, by wszystkie składniki się ze sobą „przegryzły”.
Domowy majonez: szybki przepis na majonez w 10 sekund
Zobacz: Sałatka śledziowa poznańska - przepis Magdy Gessler
Specjalnie dla Ciebie ściągawka ułatwiająca zapamiętanie składników