Sałatka jarzynowa - przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową babci Teresy

Przepis na sałatkę jarzynową - świąteczne stoły Polaków pełne są tradycyjnych dań, które łączą pokolenia. Choć nie ma ścisłego kanonu świątecznych potraw, większość z nas na myśl o świątecznych przystawkach niemal czuje zapach i smak... sałatki jarzynowej – na stałe wpisanej na obowiązkową listę potraw. Szczególnym sentymentem darzymy sałatkę przygotowywaną tak, jak to robiła babcia i mama...
8 ziemniaków,
6 marchwi,
2 pietruszki,
6 jajek na twardo,
6 ogórków kwaszonych,
2 cebule,
1 jabłko,
1 puszka groszku zielonego,
1 puszka kukurydzy,
natka pietruszki do smaku, a potem do posypania całości,
słoik majonezu (320 gram) (jeśli chcesz aby danie było mniej kaloryczne, użyj połowy majonezu, a resztę zastąp jogurtem naturalnym),
2 ząbki czosnku,
sól,
pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Umyć i ugotować warzywa na sałatkę jarzynową: ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler (uważaj, aby się nie rozgotowały!).
Ugotować jajka na twardo.
Gdy warzywa i jajka przestygną, obrać i pokroić w drobną kostkę.
Ogórki odsączyć i również pokroić.
Posiekać drobno cebulę lub białą część pora oraz jabłko.
Czosnek wycisnąć przez praskę.
Wszystko włożyć do dużej miski. Dodać do tego 1 puszkę odsączonego groszku zielonego konserwowego, 1 puszkę odsączonej kukurydzy konserwowanej i 1 słoik majonezu dekoracyjnego.
Wkroić pietruszkę zieloną i koper.
Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wyłożyć do dekoracyjnej miski i ozdobić, np. pietruszką, koprem, papryką różnokolorową, groszkiem, kukurydzą, jajkiem, marchwią.
Odstawić sałatkę do lodówki, by wszystkie składniki się ze sobą „przegryzły”.
Zobacz: Sałatka śledziowa poznańska - przepis Magdy Gessler
Specjalnie dla Ciebie ściągawka ułatwiająca zapamiętanie składników