Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami: prosty przepis

2021-03-29
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami: prosty przepis
Autor: Shutterstock Paszteciki z kapusta i grzybami z delikatnego i miękkiego ciasta drożdżowego doskonale pasują do czerwonego barszczu lub czystego bulionu.
łatwy
50 min
4

Paszteciki drożdżowe nadziewane kapustą i pieczarkami to może być hit świątecznego stołu. Mięciutkie i ciepłe bułeczki z kapustą idealnie smakują z czerwonym barszczem. Idealne na świąteczny lub imprezowy stół. Sprawdź, jak zrobić wyśmienitym paszteciki z kapustą i grzybami. Oto sprawdzony przepis!

Dowiedz się, jak przygotować perfekcyjne ciasto drożdżowe: Tajemnica idealnego ciasta drożdżowego. Jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe? [WIDEO]

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 50 g drożdży
  • sól
  • 1 łyżka cukru
  • 6 łyżek mleka
  • Farsz:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 250 g pieczarek suszonych
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz
  • 1 łyżki tartej bułki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać, drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem i wlać do naczynia z mąką. Dodać jajka, sól i roztopione masło. Wyrobić ciasto i pozostawić, aby lekko podrosło.
  • Ugotować kapustę, odcedzić, usmażyć drobno pokrojone pieczarki, dodać do kapusty. Dodać troszkę tłuszczu, przyprawić do smaku.
  • Rozwałkować wyrośnięte ciasto, na okrągły placek o grubości około 0,5 cm. Następnie powycinać nożem od środka placka trójkąty.
  • Na każdy trójkąt nałożyć lekko ostudzony farsz. Zawijać od grubszej strony. Układać na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blasze.
  • Wierzch pasztecików posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w temperaturze 200 stopni C ok. 20 minut na złoty kolor.