Ciasto na pierogi - przepis na idealne ciasto do pierogów
Ciasto na pierogi - jak zrobić najlepsze? Sekret idealnego ciasta na pierogi tkwi w prostocie składników i dokładnym wyrobieniu masy. Właściwie napowietrzone ciasto będzie miękkie i delikatne, a jednocześnie na tyle plastyczne, by jego lepienie nie sprawiało problemów.
Idealne ciasto na pierogi
Najlepsze ciasto na pierogi powinno być elastyczne, by dało się cienko wałkować, a następnie zlepiać bez pękania. Dobre ciasto na pierogi powinno po zagnieceniu "odpocząć" przez kilkanaście minut, nakryte czystą ściereczką, by nie wysychało. W tym czasie zajdą w nim korzystne reakcje biochemiczne, dzięki czemu uzyskamy ciasto na pierogi rozpływające się w ustach. Jeśli chcemy, żeby ciasto było dobrze napowietrzone, aby podczas odsmażania pierogów tworzyło na ich powierzchni chrupiące "pęcherzyki" można na koniec wygniatania "pobić" je przez chwilę wałkiem, tak jak robimy to z ciastem na faworki.
Polecamy także:
Jak najszybciej lepić pierogi? Jak ułatwić sobie robienie pierogów?
SKŁADNIKI
- 1 kg mąki typ 450
- szczypta soli
- płaska łyżka oleju
- 1 jajko
- woda ciepła, ale nie gorąca
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać na stolnicę, odrobinę posolić, dodać olej i jajko, wymieszać.
- Po trochu dolewać ciepłą wodę i zagniatać ręcznie ciasto, do momentu, aż zrobi się elastyczne, jak plastelina i przestanie kleić się do rąk.
- Jeśli okaże się, że ciasto jest za rzadkie podsypać mąką.
- Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i lekko błyszczące.
- Można przygotować nieco więcej ciasta i zapas zamrozić na kolejny raz.