Ciasto na pierogi - przepis na idealne ciasto do pierogów

2022-12-06
SzU
Ciasto na pierogi - przepis na idealne ciasto do pierogów
Autor: Shutterstock Idealne ciasto na pierogi powinno być po zagnieceniu lekko błyszczące, jednolite i elastyczne
średni
30 min
4

Ciasto na pierogi - jak zrobić najlepsze? Sekret idealnego ciasta na pierogi tkwi w prostocie składników i dokładnym wyrobieniu masy. Właściwie napowietrzone ciasto będzie miękkie i delikatne, a jednocześnie na tyle plastyczne, by jego lepienie nie sprawiało problemów.

Idealne ciasto na pierogi 

Najlepsze ciasto na pierogi powinno być elastyczne, by dało się cienko wałkować, a następnie zlepiać bez pękania. Dobre ciasto na pierogi powinno po zagnieceniu "odpocząć" przez kilkanaście minut, nakryte czystą ściereczką, by nie wysychało. W tym czasie zajdą w nim korzystne reakcje biochemiczne, dzięki czemu uzyskamy ciasto na pierogi rozpływające się w ustach. Jeśli chcemy, żeby ciasto było dobrze napowietrzone, aby podczas odsmażania pierogów tworzyło na ich powierzchni chrupiące "pęcherzyki" można na koniec wygniatania "pobić" je przez chwilę wałkiem, tak jak robimy to z ciastem na faworki.

Polecamy także:

Jak najszybciej lepić pierogi? Jak ułatwić sobie robienie pierogów?

Ciasto na pierogi bez jajek

SKŁADNIKI

  • 1 kg mąki typ 450
  • szczypta soli
  • płaska łyżka oleju
  • 1 jajko
  • woda ciepła, ale nie gorąca

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać na stolnicę, odrobinę posolić, dodać olej i jajko, wymieszać.
  • Po trochu dolewać ciepłą wodę i zagniatać ręcznie ciasto, do momentu, aż zrobi się elastyczne, jak plastelina i przestanie kleić się do rąk.
  • Jeśli okaże się, że ciasto jest za rzadkie podsypać mąką.
  • Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i lekko błyszczące.
  • Można przygotować nieco więcej ciasta i zapas zamrozić na kolejny raz.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
SzU